• 23/06/2024

Vierde grote bouwproject staat op stapel in Boom

BOOM – Boom is in volle verandering en daarom maakte de gemeente Boom – één jaar voor het einde van de legislatuur – even de balans op van drie werven die momenteel lopende zijn en speciale aandacht verdienen. Een vierde werf (Blauwstraat 9-17) staat ook op stapel. Het gaat om de volgende bouwprojecten van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB):

Amanu Invest uit Sint-Katelijne-Waver realiseert aan Pachterslei West zoals ze zelf zeggen ‘A Village in Town’, een beetje een mini-dorp in de gemeente Boom met 75 appartementen, 160 publieke parkings, een brasserie en een buurtsupermarkt. Het gaat over bijna energie neutrale appartementen, onderverdeeld in aparte gebouwen met Little Brick (twaalf appartementen), Grand Brick (24 appartementen), Silvertop (negen appartementen) en The Factory (30 appartementen). Op die manier wordt het een site waar zowel jonge starters, als prille gezinnen als bewoners op leeftijd een thuis vinden.

Er wordt onder meer een plein gerealiseerd dat een gelijkvloerse verbinding met de Varkensmarkt/Blauwstraat maakt ter hoogte van het zebrapad in de Kapelstraat. De ingangen van de appartementen, de brasserie en de buurtsupermarkt zijn op het niveau van dit pleintje. Onder het plein, op het maaiveldniveau van de kleiput, wordt er een overdekte open publieke parking met 160 plaatsen gerealiseerd. Een deel van deze publieke parkings zijn ook dienstig voor de buurtsupermarkt.

‘Blauwstraat 50-62’ is een vervangbouwproject tot realisatie van een appartementsgebouw met tien appartementen, elf autostaanplaatsen op verdieping min twee, één of meer handelspanden op de gelijkvloerse verdieping en een commerciële ruimte op de min één verdieping. De vervangbouw kadert binnen het initiatief om de handels-as in Boom te herwaarderen en te verbeteren. De architect heeft de site stedenbouwkundig versterkt met een onderdoorgang naar het achtergebied. De twee kelderverdiepingen werden sterk doordacht en kwalitatief ingevuld met onder meer  verschillende verdiepingshoogtes aangepast aan laadzone en camionettes. De winkelruimte geeft veel mogelijkheden door de flexibiliteit. De appartementen hebben toegang via een passerelle. Het betreft hier zeven  appartementen type 1/2 en 3 appartementen type 2/3 verdeeld over drie verdiepingen. De nieuwe appartementen werden door architectenbureau Woonwerk Architecten uit Antwerpen 2DVW ontworpen.

Het pand in de Hoogstraat 7 kent een lange geschiedenis. Vroeger waren Electro Claes en – in een verder verleden – Metalen Peeters hier actief. Het handelspand stond al jaren leeg. Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Boom Plus heeft het pand aangekocht. Het wordt gerenoveerd door middel van economische haalbare huurformules ter beschikking te stellen aan startende ondernemers. De winkel vooraan heeft een bruto oppervlakte van ongeveer 800 vierkante meter, het pakhuis achteraan van 1 700 vierkante meter.

Het project Blauwstraat 9-17 (zie simulatie), dat op stapel staat, is een vervangbouwproject tot realisatie van een appartementsgebouw met tien appartementen en een handelspand op de gelijkvloerse verdieping. De vervangbouw kadert binnen het initiatief om de handels-as in Boom te herwaarderen en te verbeteren. De architect T.A.RSAS-HATRIK heeft de site stedenbouwkundig versterkt door de opwaardering van de achterkant en deze te betrekken in de Blauwstraat. Ze vertrekken vanuit de stedenbouwkundige context om het project een sterke ruggengraat te geven. Het is een soort strategische invulling om ook andere buurtbewoners aan te zetten te investeren in buitenruimte. De winkelruimte biedt veel mogelijkheden door de flexibiliteit. Het binnengebied wordt opgewaardeerd en benut met een fietsenberging. De toegankelijkheid van de wooneenheden gebeurt langs achter op een logische en eenvoudige manier. De woonverdiepingen zijn sterk doordacht en kwalitatief ingevuld. Het zijn doorzontypologieën. Er worden luchtige en ruimtelijke wooneenheden gecreëerd. (EM / Simulatie Goed Wonen Rupelstreek)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten