• 20/05/2024

Videoprojectie op 5 200 vierkante meter luidt opening  van ZNA Cadix in

ANTWERPEN – Met een videoprojectie op 5 200 vierkante meter op de hoogste verdiepingen van ZNA Cadix zette ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) vanavond de opening van het nieuwe Antwerpse ziekenhuis in de kijker.

Het ging om een werk van de in Antwerpen gevestigde beeldende kunstenaars Narcisse en Yvon Tordoir dat op de vier gevels werd geschenen. Vandaag werden de eerste patiënten naar ZNA Cadix overgebracht. Morgen start ZNA Cadix geleidelijk op.

De levenscyclus’ wordt aan de vooravond van de publieksopening op de vier gevels geprojecteerd op de acht hoogste verdiepingen van het nieuwbouwziekenhuis. De animatie van twee minuten is te zien na zonsondergang tot 1 uur vannacht. Ze verloopt vloeiend, zonder begin- of eindpunt.

Eddy Aerts, CEO van ZNA: ‘Een ziekenhuis is een draad door het leven van heel wat mensen. Velen worden er geboren, sommigen blazen er ook hun laatste adem uit. Tussendoor passeren we er op de spoed, voor een onderzoek, een behandeling of om iemand te bezoeken. Met ZNA Cadix vieren we de geboorte van een nieuw ziekenhuis.’

‘Omdat we daar bijzonder trots op zijn, laten we dat aan de stad weten met een geboortekaartje van 5 200 vierkante meter. Want zo groot is de videoprojectie op de vier gevels van het nieuwe ziekenhuis.’

‘Vanaf morgen is iedereen welkom bij onze nieuwste telg.’ De projectie is maandagavond nog te volgen op twee oppervlakken van 876 vierkante meter, en twee van 1 723 vierkante meter.

Kunstenaars Yvon (°1986) & Narcisse Tordoir (°1954): ‘Dit werk symboliseert de cyclische aard van het leven en de verbondenheid van de zorg met diverse stadia in een mensenleven. De dynamische stroom van typografische en figuratieve beelden creëert een gevoel van eenheid en harmonie.’

‘Het kleurgebruik en patronenspel zijn speciaal afgestemd op de groen getinte gevelstructuur en op de inplanting van het gebouw tussen het park, de stad en de dokken. Het gebouw wordt warm omhuld in een constante, zachte beweging. Vanuit de vier windrichtingen valt de toegankelijke animatie goed in het oog. Met een positieve  energiegolf wil de animatie de start van het nieuwe ziekenhuis inhuldigen.’

Al 40 jaar onderscheidt Narcisse Tordoir zich als beeldend kunstenaar in de wereld van de hedendaagse kunst met een stroom van uitdagend, vernieuwend werk. Een constante in de evolutie van zijn veelzijdige oeuvre is het zoeken naar verwantschap met de schilderkunst.

Yvon Tordoir is tot ver buiten Europa bekend als verbindend graffitikunstenaar Rise One. Een passie voor lettertypes en kleurrijke sociale slagkracht in het stadsleven vertaalt zich in uniek, actueel relevant werk. Recent organiseerde hij het grootste internationale straatcultuurfestival MoS, ingebed in de Zomer van Antwerpen.

Om 7.17 uur hebben de eerste 35 patiënten hun intrek genomen.  in het nieuwe Antwerpse ziekenhuis ZNA Cadix. Om 14.11 uur waren alle patiënten overgebracht. Vanaf 18 uur (maandag) konden de patiënten hun eerste bezoek ontvangen.

Om 9 uur zetten de eerste van vijftien spoedpatiënten die waren opgenomen in ZNA Jan Palfijn koers naar hun gloednieuwe patiëntenkamer. Rode Kruis Vlaanderen zette tien ambulances in. Bij de hele verhuisoperatie waren 1 200 mensen betrokken. Een erehaag in ZNA Stuivenberg wuifde de laatste patiënt in 138 jaar om 12.14 uur uit (zie filmpje onder dit artikel).

Foto Gust CHARRIN

https://www.youtube.com/watch?v=6gbzg1xBmEE

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten