• 18/07/2024

VIDEO: Internationaal opsporingbericht voor oplossen van moorden in Deurne en op Linkeroever

ANTWERPEN – De Belgische, Duitse en Nederlandse politie lanceren vandaag samen met INTERPOL Operation Identify Me, een internationale campagne om 22 onbekende meisjes en vrouwen te identificeren. In vrijwel alle zaken staat vast dat de slachtoffers door geweld om het leven zijn gekomen. Wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waarom ze soms jaren geleden zijn achtergelaten in België, Duitsland of Nederland is onbekend.

Een jonge vrouw in het Albertkanaal in België, naakt en om het leven gebracht met messteken. Een verwaarloosd meisje, vermoord en achtergelaten in de bossen van Brabant in Nederland. Het deels verkoolde lichaam van een jonge vrouw dat gevonden wordt in de bossen van het Duitse Altena. Elk van de zaken is tragisch en hartverscheurend. Vandaag werden 22 dossiers, allemaal meisjes en vrouwen die dood werden teruggevonden in België, Duitsland of Nederland, gebundeld op www.interpol.int/IM. Op de lijst staan zeven Belgische zaken, waaronder twee Antwerpse. Voor elke zaak is een overzicht gemaakt van de beschikbare informatie: gezichtsreconstructies, video’s en foto’s van sieraden en kledingstukken die de vrouwen droegen bij hun overlijden en aanknopingspunten zoals de geschatte leeftijd, haarkleur, kleur van ogen,…

Hoewel veel van de lichamen al jaren terug werden aangetroffen, is het nooit gelukt hun identiteit te achterhalen. Vermoedelijk zijn de vrouwen afkomstig uit andere landen dan waar ze zijn aangetroffen. De zeven Belgische dossiers werden zorgvuldig geselecteerd door de bevoegde speurders, in samenspraak met het Openbaar Ministerie. Door de zaken met deze campagne internationaal onder de aandacht te brengen, hopen ze nu wel de familieleden, vrienden of andere bekenden van deze vrouwen te bereiken. Iedereen kan daarbij helpen door deze campagne te ondersteunen en erover te praten, bijvoorbeeld op sociale media. Natuurlijk is de hoop dat de identificatie van de slachtoffers ook leidt naar de eventuele daders, maar in eerste instantie richt de campagne zich echt op het achterhalen van de identiteit van de slachtoffers. Van veel vrouwen is DNA beschikbaar zodat hun identiteit via vergelijking eventueel kan worden vastgesteld.

De lancering van Operation Identify Me wordt ondersteund door bekende vrouwen uit de deelnemende landen. In één gezamenlijke, meertalige video roepen ze het publiek op om namen en informatie door te geven van de onbekende vrouwen. België wordt vertegenwoordigd door Veerle Baetens en Axelle Red.

De twee Belgische dossiers gaat om lichamen die werden aangetroffen in Deurne en op Linkeroever. Op 3 juni 1992 werd, tegen een rooster bij het waterpompstation in de rivier Groot Schijn in Deurne, het lichaam aangetroffen van een vrouw. Ze was met geweld om het leven gebracht. Op haar linkeronderarm had de vrouw een opvallende tattoo van een zwarte bloem, met een opschrift dat de speurders lezen als ’R’Nick.’ (zie foto).  Op zaterdag 20 april 2002 werd in de Schelde, ter hoogte van Linkeroever, een lichaam gevonden in het water. Vermoedelijk heeft het lichaam enige maanden in het water gelegen. Het bleek te gaan om een vrouw.

Alle Belgische, Duitse en Nederlandse dossiers werden verzameld op de website van INTERPOL. Denk je te weten wie één van de vrouwen zou kunnen zijn, geef je informatie dan zo uitgebreid en gedetailleerd mogelijk door aan de politie. Voor de Belgische dossiers kan dat via opsporingen@police.belgium.eu of 0800/30 300. Informatie doorgeven aan de Duitse of Nederlandse politie kan ook via www.interpol.int/im, waar je de opsporingsberichten kan bekijken. (EM / Foto Federale Politie)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten