(VIDEO) In de gemeente Kontich wonen (voorlopig) de meeste Vlaamse tegelwippers
KONTICH – Kontich staat aan de leiding in het Vlaams kampioenschap tegelwippen. Dat blijkt uit de tussenstand die vandaag bekendgemaakt werd door het kabinet van Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van milieu.
Voor alle duidelijkheid: er worden drie klasseringen opgemaakt. Kontich voert de leiding aan bij de kleine steden en gemeenten.
Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen wordt georganiseerd door de Vlaamse overheid en vzw Breekijzer met ondersteuning van creatief bureau Frank Lee (de makers van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen). KU Leuven is wetenschappelijke partner.
Demir: ‘ Vlaanderen ziet vandaag de dag nog altijd te grijs en te weinig groen. Het is dan ook zeer goed dat zoveel lokale besturen aan het ontharden zijn geslagen.’
‘Wip een kleine tegel voor de mens, maar een betonnen woestijn voor de mensheid.’ De teller staat intussen op 464 827 gewipte tegels in Vlaanderen.
Bij de grote steden en gemeenten (meer dan 45 000 inwoners) leidt Beringen met 28 601 gewipte tegels of 606,2 tegels per inwoners.
Mechelen staat op de achtste plaats met 3 400 (39,12 per inwoner). Antwerpen is veertiende en voorlaatste met 741 (1,4).
Bij de gemiddelde steden en gemeenten (tussen de 25 000 en 45 000 inwoners) leidt Maasmechelen met 46 115 gewipte tegels of 1.171,6 tegels per inwoner.
Mortsel staat op de zesde plaats met 4 198 (160,35). Heist-op-den-Berg is negende met 4 401 (101,01).
Bij de kleine steden en gemeenten voert Kontich dus het klassement aan. Vosselaar is zevende met 5 756 (498,18).
Demir: ‘Als we genoeg tegels vervangen door gras, bloemen, bomen en geveltuinen, dan maken we Vlaanderen meer leefbare, aangename en klimaatbestendige plek.’
‘Al dat groen zal bovendien tijdens warme dagen zorgen voor verkoeling en het hitte-eiland effect in onze steden verminderen.’
‘Bovendien kan water beter de grond in sijpelen, wat ons beschermt tegen droogte en wateroverlast. Ik moedig daarom iedereen aan om zoveel mogelijk tegels uit de grond te wippen. Dat de beste gemeente of stad moge winnen.’
Iedereen die wil deelnemen kan gedurende de campagne, tot en met dinsdag 31 oktober, zijn of haar uitgebroken tegels melden via www.vk-tegelwippen.be/meedoen.
Om het aantal gewipte tegels te bepalen, ga je uit van het formaat 30 x 30 centimeter. Grotere of kleinere tegels reken je dus om naar dat formaat. Er gaan elf tegels in één vierkante meter. Laad een leuke foto op van de uitgebroken tegels en maak zo kans op een sponsorpakket en eeuwige roem met de titel ‘tegelwipper van de maand’. (EM / Foto VK-Tegelwippen, foto genomen in Bonheiden)
Zie ook https://youtu.be/ZCujZ_oDev8.