• 27/05/2024

Vernieuwde Gompel-Baar feestelijk ingehuldigd in dorpspunt ‘De Wij’  

MOL – Vanochtend vierde men feest bij de officiële opening van de vernieuwde Gompel-Baar in het dorpspunt ‘De Wij’ van Mol-Gompel. Het dorpspunt is een thuishaven voor tal van organisaties en biedt inwoners en bezoekers een ruimte aan voor activiteiten zoals het maandelijkse afterschool café, Korte Keten-aanbod en het onthaal van nieuwkomers in het dorp.

Het succes van dit initiatief is te danken aan de inzet van de vele vrijwilligers en de steun van zowel de gemeente Mol, Ferm als de provincie Antwerpen.

Binnen het participatietraject ‘Veerkrachtige Dorpen’ van de provincie Antwerpen formuleerden de bewoners in 2021 een nood aan ruimte voor informele ontmoeting. In juni 2022 werd ‘De Groene Wij’ officieel geopend, een mooie groene plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Via een zijdeur is er nu een fysieke verbinding met het vernieuwde café, De Gompel-Baar.

Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor plattelandsbeleid: ‘Wanneer mensen elkaar ontmoeten, ontstaat een meerwaarde van een onschatbare waarde. Daarom stimuleren we ontmoetingen in provincie Antwerpen met vijf levendige ontmoetingsplekken zoals ‘De Wij’ in Gompel.’

‘We investeren in totaal zo’n 500 000 euro om de locaties een fysieke en sociale transformatie te geven. Via deze unieke werkwijze bundelen vrijwilligers hun krachten en ontstaat een broedplaats voor nieuwe initiatieven, waar de lokale gemeenschap samenkomt.’

Met de hulp van een subsidie van ongeveer 100 000 euro van de provincie Antwerpen heeft de Gompel-Baar, een belangrijk onderdeel van dorpspunt ‘De Wij’, een grondige make-over ondergaan. Ferm begeleidde de herinrichting en uitbreiding van het aanbod, en zet haar expertise in vrijwilligerswerk actief in om nieuwe initiatieven te ontwikkelen die mensen verbinden.

Naast de renovatie van de Gompel-Baar worden verschillende activiteiten ontwikkeld, waaronder een maandelijks afterschool café, de inrichting van een Troost- en Stilteplek in samenwerking met de Gemeentelijke Basisschool Alles Kids, de oprichting van een Vrouwengroep, de uitbouw van het Korte Keten aanbod Versmakers, en meer.

Dit jaar wordt de werking verder uitgebouwd. Zo zal het dorpspunt jaarlijks de nieuwkomers in het dorp uitnodigen voor een kennismaking. Ook voor senioren wil men ontmoetingsmomenten organiseren.

De opening van de Gompel-Baar viel samen met de dag van de Lege Portemonnee, een jaarlijkse traditie die dit jaar werd gekoppeld aan het Gloeiende Gehuchten initiatief van de gemeente Mol. Hiermee ondersteunt het gemeentebestuur verbindende activiteiten van verenigingen die licht en warmte brengen tijdens de donkere wintermaanden in de Molse gehuchten.

In Gompel serveerde het dorpsteam gratis soep en boterhammen met spek en konden de bewoners van 4 december 2023 tot vandaag deelnemen aan een fotozoektocht. In het najaar zal het dorpspunt de polyvalente zaal en het sanitair vernieuwen. Voor deze grote werken werden de infrastructuursubsidies van de gemeente Mol aangevraagd.

Het dorpspunt van Gompel kan rekenen op een indrukwekkende groep van maar liefst 100 actieve vrijwilligers. Zowel jong als oud engageert zich voor de werking van het buurthuis en zijn activiteiten. De vrijwilligers zetten zich enthousiast in binnen verschillende werkgroepen onder begeleiding van Ferm. (EM / Foto’s FB en Ferm)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten