• 23/06/2024

Vernieuwde bibliotheek van Duffel opent haar deuren, opnieuw jaarmarkt

DUFFEL – De bibliotheek in Duffel kreeg een grondige facelift. Duffelaars kunnen het gebouw verkennen tijdens het openingsweekend op zaterdag 2 en zondag 3 oktober.

Op maandag 8 februari 2021 gingen de werken van start om het gebouw om te vormen tot een bibliotheek en ontmoetingsruimte van de toekomst. Tijdens de werken was het gebouw niet toegankelijk, maar konden bezoekers terecht in de pop-up-bib in de benedenzaal. Het bibliotheekgebouw dateert van de jaren ’70. Het interieur en de nutsvoorzieningen waren aan vernieuwing toe. Ook qua preventie en brandveiligheid moesten er enkele noodzakelijke aanpassingen gebeuren. Onder coördinatie van interieurarchitecten Stefan Dherdt en Gert Van Putte en de eigen diensten, zorgde aannemer Jansen Building Group voor de verbouwingen.

Lili Stevens (CD&V), schepen van bibliotheek: ‘Zowel het interieur als de dienstverlening van de bibliotheek ondergingen een metamorfose. De ingang en de bovenzalen kregen bovendien een flinke opknapbeurt. Na deze verbouwingen en de verhuis van de collectie van de pop-upbib, is het eindelijk zover. De vernieuwde bib kan open en is helemaal aangepast aan de bib van de toekomst. Het resultaat mag er zijn.’

Zaterdag 2 oktober van 9.30 u. tot 17 uur en zondag 3 oktober van 9.30 u. tot 12.30 u. wordt het vernieuwde gebouw feestelijk heropend. De gewone werking van de bib gaat dan ook terug van start. Benieuwde Duffelaars kunnen een kijkje komen nemen. Het bibteam geeft tijdens een rondleiding uitleg bij de aangepaste opstelling en de werking van de nieuwe zelfuitleenbalies. In de bovenzalen, de Beethovenzaal en nieuwe polyvalente zaal, zijn er tentoonstellingen van Fotokunst Duffel en Kunstkring De Pelicaen.

In de Breugelzaal beneden is er een grote boeken- en muziekverkoop. Je kan er boeken en muziekcd’s kopen aan één euro per stuk. De opbrengst gaat naar ‘Duffeltje het Knuffeltje’. Dat is een project in samenwerking met het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel. Het project ondersteunt kinderen van ouders met een psychische kwetsbaarheid via de knuffel ‘Duffeltje’, de ‘Duffeltje App’ en een e-learningmodule voor hulpverleners.

Na een jaartje coronapauze kan je op maandag 18 oktober  opnieuw proeven van de sfeer en gezelligheid tijdens Duffel jaarmarkt. Flaneer langs de talrijke kraampjes of zie een hoefsmid en klompenmaker aan het werk. Vanaf 10 uur starten de prijskampen voor paarden, pony’s, alpaca’s, runderen, schapen en geiten. Traditiegetrouw staat de jaarmarktkermis op het plein aan de G. Van der Lindenlaan.

Bovendien kan je de kermis bezoeken op vrijdag 15 oktober van 16 tot 22 uur, op zaterdag 16 en zondag 17 oktober van 14 tot 22 uur en op maandag 18 oktober van 10 tot 22 uur. Net zoals in juli organiseren de foorkramers op vrijdag 15 oktober van 16 tot 17 uur  een prikkelarm uurtje. Geluid en licht worden dan verminderd zodat personen die minder goed deze prikkels verdragen, door bijvoorbeeld autisme of epilepsie, zich ook kunnen uitleven. Tombolakaartjes van de Ballonnekensstoet kan je gebruiken tijdens de jaarmarktkermis op zaterdag 16 oktober tussen 17 en 22 uur. Naar aanleiding van de jaarmarkt blijven verschillende gemeentediensten gesloten. (EM / Foto Gemeente Duffel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten