• 24/05/2024

Vernieuwd ‘bosbadpad’ geopend in Mechels Vrijbroekpark

MECHELEN – Vandaag, 20 maart – internationale Dag van het Geluk –  werd in het Vrijbroekpark van Mechelen het vernieuwde ‘bosbadpad’ in stijl officieel geopend. Het pad, dat in 2021 in zijn eerste versie in gebruik werd genomen, kreeg een nieuw laagje en werd ook wat langer. Zij die willen genieten van bos en natuur om tot rust te komen, kunnen dat doen tijdens een doe-het-zelf wandeling of bij een sessie onder begeleiding.

De term ‘Bosbaden’ is de letterlijke vertaling van het Japanse ‘Shinrin-Yoku’, ofwel een meditatieve, langdurige wandeling in het bos ter bevordering van de mentale en de fysieke gezondheid. Jezelf onderdompelen in een natuuroase, gecombineerd met een stevige wandeling, is één van de beste weldaden voor jouw mentaal welzijn.

Mireille Colson, gedeputeerde van de Provincie Antwerpen (N-VA) knipte, samen met  Schepen van Geluk Gabriella De Francesco (Voor Mechelen) de symbolische toegangsvlecht door. 

 

Mireille Colson zette graag alle medewerkers van het Vrijbroekpark in de bloemetjes voor deze realisatie : ‘Intuïtief weten wij dat wij ons bij dergelijke wandeling beter gaan voelen, ons rustiger gaan voelen door helemaal op te gaan in de natuur en al onze zintuigen te gebruiken. Het heeft een hele impact op onze gezondheid … Niet alleen in Mechelen, maar ook in meerdere plaatsen in de provincie Antwerpen kan je dergelijke wandelingen maken zoals op de Kesselse heide en het Vriesselhof … Zo dadelijk gaat een eerste wandeling van start onder begeleiding van een ervaren gids: het is de bedoeling dat we een zen-moment gaan beleven, en dat wij er volledig herbrond gaan uitkomen … ‘

Foto onderaan, van links naar rechts: Mireille Colson, Gabriella De Francesco, Ilse Simoens, Barbara communicatie Vrijbroekpark. Kleine inzet bovenaan: vrijwilligers Greet en Marleen.

Gabriella De Francesco voegde er als ‘schepen van geluk’ graag aan toe: ‘Ik ben heel blij dat wij deze realisatie terug in de kijker kunnen zetten en dat wij er weer optimaal van kunnen genieten … Het is al lang een hype in Finland en in Nederland, en nu ook hier … Wij streven allemaal geluk na. Onbewust zijn wij daar allemaal mee bezig en zijn op zoek waar wij gelukkig van worden … Ik geef graag volgende tip mee als je intens gelukkig wil worden: Doe een keertje iets voor een ander. Dat kan op vershillende manieren. Zorg er vandaag nog voor dat je dat ene bericht dat je al zo lang wil sturen naar iemand, dat je dat vandaag op prioriteit één zet. Durf ook te dromen want dat maakt ook gelukkig. Elke droom die je gerealiseerd hebt moet je vieren … Eén op zeven mensen in Mechelen is vrijwilliger en ik zie er hier twee van staan, dank voor jullie inzet.’ 

Vrijwilligers Greet en Marleen inspecteren op regelmatige basis het pad en zorgen dat alles in orde blijft.

Het hanteren van de snoeischaar …

Ilse Simoens van de Academie voor Helende Natuur was verrast door het enthousiasme van de twee sprekers. ‘Naast het gidsen doe ik ook onderzoek naar de invloed van het in contact komen met de natuur. Het is een verbinding, niet alleen met de natuur, maar ook met het groepje mensen waarmee je hier bent … We praten dieper, trager en over andere onderwerpen. Het zijn dikwijls die andere onderwerpen die ons vaak verbinden … Als wij gelukkig zijn en ons goed voelen, hebben wij minder dingen nodig, komen wij tot een duurzamer gedrag. Het is dus een win-win scenario met de natuur.’

De eerste groep ‘bosbaders’, klaar voor de wandeling

Na het hanteren van de snoeischaar om de toegangsvlecht te knippen, kon de eerste groep ‘bosbaders’ onder begeleiding van Ilse Simoens de vernieuwde route verkennen.

Meer info over ‘bosbaden’ vind je hier.

 

Ivo VAN DE KORPUT.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten