• 16/07/2024

Verkavelingsvergunning herontwikkeling A’pen-Noord in’23 goedgekeurd

ANTWERPEN – Er is een ontwerpteam aangesteld om de herontwikkeling van de Wilgenstraat en de omgeving in Antwerpen-Noord vorm te geven. Buur en Bovenbouw Architecten zullen tegen eind 2022 een definitief inrichtingsplan voor de site uitwerken. Dat ontwerp bepaalt de locatie van de nieuwe gebouwen op de site en bevat ook een plan voor een duurzame, autoluwe wijk met vlotte en comfortabele doorgangen voor fietsers en voetgangers. In een latere fase wordt hergewerkt aan een verkavelingsplan voor de site en aan een plan voor de herinrichting van de publieke ruimte.

Het projectgebied rond de Wilgenstraat bevindt zich in Antwerpen-Noord en omvat de bouwblokken omgeven door de Wilgenstraat, Van Kerckhovenstraat, Nijverheidstraat, Korte Scholiersstraat, Lange Scholiersstraat, Sentensteeg, Pionierstraat en Gasstraat. De site kenmerkt zich door drie langwerpige appartementsgebouwen van Woonhaven Antwerpen, bovengrondse parkeerplaatsen, een voormalig postsorteercentrum, kinderdagverblijf Deugniet en Stedelijke Kleuterschool De Musjes. De gebouwen zijn aan vernieuwing toe. Daarnaast is het ook de ambitie om de site te herontwikkelen naar een duurzame, autoluwe wijk met vlotte en comfortabele doorgangen. Het autonoom gemeentebedrijf Antwerpen Vespa, Woonhaven Antwerpen en het Stedelijk Onderwijs werken hiervoor samen.

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling en voorzitter van AG Vespa: ‘De herontwikkeling van de Wilgenstraat hervormt dit gebied tot een duurzame autoluwe wijk. e Wilgenstraat en haar huidige bewoners wacht een mooie en gezellige woontoekomst.’ Els van Doesburg (N-VA), schepen voor gezondheidszorg, wonen en groen en voorzitter van Woonhaven Antwerpen: ‘Kwalitatief wonen voor sociale huurders. Dat is voor Woonhaven en de stad een absolute prioriteit. We gaan aan de Wilgenstraat voor een groene, autoluwe buurt waarin buurtbewoners, jongeren en kinderen er zich kunnen thuis voelen.’

De drie appartementsgebouwen tussen de Van Kerckhovenstraat en de Wilgenstraat worden afgebroken en vervangen door nieuwe, duurzame sociale woningen op de site. Het aantal woningen blijft behouden; de private parkeerplaatsen komen ondergronds; de publieke ruimte wordt heringericht; de bodem op de voormalige gassite wordt gesaneerd door OVAM; de Stedelijke Kleuterschool De Musjes wordt vernieuwd en uitgebreid met een lagere school op de site en in het kinderdagverblijf Deugniet wordt uitgebreid en verhuist naar het voormalige postsorteercentrum, dat gerenoveerd wordt. Op donderdag 10 maart vindt een infomoment plaats waarop de eerste plannen worden voorgesteld. De buurtbewoners ontvangen daarvoor een uitnodiging in de brievenbus. Ook de ouders van Stedelijke Kleuterschool De Musjes zijn welkom.

Jinnih Beels (Vooruit), schepen voor onderwijs en jeugd: ‘Stedelijke kleuterschool De Musjes kan groeien naar een volledige basisschool. We weten dat een zachte overgang tussen de kleuterschool en de lagere school de beste ontwikkelingskansen geeft.’ Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor kinderopvang: ‘We verbeteren de stedelijke kinderopvang door zoveel mogelijk kleine en verouderde locaties te integreren in mooie en duurzame gebouwen. Voor Deugniet wordt dat het te renoveren pand van het vroegere postsorteercentrum, op de hoek van de straat.’ In een latere fase krijgt de buurt inspraak. Indien alles goed verloop wordt eind 2023 de verkavelingsvergunning goedgekeurd. (EM / Simulatie : BUUR)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten