• 24/05/2024

Verhalen over de vroegere school in Nijlen, nieuw subsidiereglement

IJLEN – D‘ouw school (of zelfs ‘d’ouw krak’) en de ‘nief school’, het doet bij velen wellicht niet meteen een …schoolbelletje rinkelen. Maar ze bestonden echt, in Nijlen, lang geleden in de tijden van de zingende en vioolspelende hoofdonderwijzer Lieckens.

Aan de ‘nief school’ moesten alle jongens les volgen die ten zuiden van de spoorweg woonden, de jongens aan de noordkant moesten naar de oude school (nu githo nijlen), uitgezonderd de ‘mannen’ van de Kapellebaan en de Koningin Astridlaan. Voor Erfgoeddag 2022 zoekt men nog meer van dergelijke verhalen. De geselecteerde verhalen komen samen in een uniek opstelschriftje over onderwijs in de Kempen.

Ken jij uit jouw schooltijd of die van je (groot)ouders een bijzondere traditie, een inspirerende leerkracht, een straffe anekdote, een leuk spelletje dat je altijd op de speelplaats speelde …?

Of heb je thuis nog een oud opstelschriftje liggen met leuke verhalen of een recept uit de les huishoudkunde? Of heb je oude schoolfoto’s waar een mooi verhaal bij hoort?

Dan kan je misschien helpen met het opstelschriftje. De erfgoedcel Kempens Karakter is namelijk op zoek naar mensen met een leuk idee die mee willen schrijven. Heb jij goesting en inspiratie om één van de 44 artikels voor de opstelschrift te schrijven?

Stuur dan ten laatste op zondag 9 januari 2022 een e-mail naar wim@kempenskarakter.be met daarin jouw idee samengevat in één zin. Bijvoorbeeld: een scan uit een schoolschriftje van circa 100 jaar geleden, een beknopte biografie van een markante meester, inspecteur of directrice, de beschrijving van een bijzondere schooltraditie, bijzonder didactisch materiaal met wat uitleg erbij of het verhaal achter een markant glasraam, standbeeld of ander element uit een schoolgebouw.

Uit alle inzendingen maken zij een zo gevarieerd mogelijke selectie. Uiterlijk vrijdag 14 januari 2022 word je verwittigd of je jouw voorstel verder mag uitwerken voor het opstelschriftje.

Tegen dinsdag 1 februari 2022 moeten alle artikels ingeleverd zijn zodat de eindredactie kan gebeuren en de brochure mooi kan worden vormgegeven. Je vindt alle info ook terug op www.kempenskarakter.be.

Lokaal bestuur Nijlen heeft een nieuw reglement projectsubsidie vrije tijd. Met dit reglement wil lokaal bestuur Nijlen uitzonderlijke projecten van personen of verenigingen financieel ondersteunen. Een persoon, een groep of een georganiseerde vereniging uit Nijlen kan per project deze eenmalige subsidie aanvragen.

Voor een goedgekeurd projectvoorstel krijg je een minimale subsidie van 250 euro en een maximale subsidie van 5 000 euro. Commerciële activiteiten worden uitgesloten voor subsidies. De criteria, voorwaarden en procedure vindt u op https://www.nijlen.be/reglement-projectsubsidie-vrije-tijd. De subsidie aanvragen doe je via https://www.nijlen.be/aanvraag-projectsubsidie-vrije-tijd. (EM / Foto Gemeente Nijlen))

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten