• 20/06/2024

Verhalen achter diamanten, juwelen en zilveren objecten op Grote Markt

ANTWERPEN – DIVA presenteert een pop-up tentoonstelling op de Grote Markt in Antwerpen. ‘DIVA: Work in Progress’ vertelt de verhalen áchter de diamanten, juwelen en zilveren objecten die het museum in haar vaste opstelling toont.

De bezoeker krijgt een unieke inkijk in het werk dat er in de objecten en de mensen gaat zitten voordat een steen, een stuk of een maker de kans krijgt te schitteren in een museum. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 27 november van maandag tot zondag tussen 10 en 18 uur. Op woensdag is hij gesloten.

Eva Olde Monnikhof (zie foto), directeur DIVA, tevens curator van de tentoonstelling: ’Ik ben bijzonder trots dat we binnen een kort tijdsbestek de tentoonstelling ‘DIVA: Work in Progress’ hebben gerealiseerd. De sluitingsperiode biedt ons een kans.’

‘Een kans om verhalen te vertellen en stukken te laten zien die minder bekend zijn maar ook om DIVA bij de Antwerpenaar en toerist onder de aandacht te blijven brengen. De tentoonstelling is gratis te bezoeken dus: wees welkom.’

De verbouwingswerken die het museum laat uitvoeren in haar vaste collectieopstelling en zeventiende-eeuwse gevels vormden de inspiratie voor de tentoonstelling ‘DIVA: Work in Progress’.

De bezoeker volgt de reis van een diamant voordat deze in een juweel terecht komt en stapt als het ware echt in een diamantmijn. De Argyle diamantmijn in Australië was één van de beroemdste en meest bijzondere mijnen ter wereld. DIVA beschikt over exclusieve beelden van deze mijn die nog niet eerder getoond werden aan het publiek.

In de tweede zaal krijgt de bezoeker inzicht in het ontwerpproces en de technieken achter enkele iconische zilveren objecten. Een zilversmid maakt gebruiksvoorwerpen en een goudsmid juwelen ongeacht het type edelmetaal.

Ook is er aandacht voor zilversmeden die spelen met het begrip gebruiksvoorwerp. DIVA koos enkele Belgische zilversmeden uit die de bezoeker uitdagen om te reflecteren op wat een gebruiksvoorwerp eigenlijk is.

De Brusselse edelsmid en juweelontwerper Philippe Wolfers krijgt een ereplaats aan de hand van het ontwerp ‘Gioconda’ dat te zien was op internationale tentoonstelling voor decoratieve kunsten in Parijs in 1925 in het paviljoen van Victor Horta. Wolfers ontwierp hierin een volledige eetkamer in lijn met de zilveren schaal van het Gioconda servies.

In de laatste ruimte toont DIVA het werk van onder meer studenten en alumni van de Antwerpse academies: de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Sint Lucas. De werken onderscheiden zich door de politieke boodschap of uitzonderlijke materialen en technieken die gebruikt worden. Zo dwingt Tieke Scheerlinck ons na te denken over de waarde van een mens met haar werk ‘precious people’ en laat juweelontwerpster Dabin Lee een interessante mix zien van klassiek edelsmeedwerk en disruptieve sieraden. (EM / Tom Cornille)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten