• 27/05/2024

Vergroeningstraject bij GIBO Heide in Brasschaat vandaag afgerond

BRASSCHAAT – De leerlingen van GIBO Heide in Brasschaat voerden zelf de laatste stap uit in het vergroeningstraject van hun speelplaats.

Zij plantten namelijk zelf vier nieuwe bomen, 356 hagen, 492 heesters en 105 vaste planten, goed voor 654 vierkante meter groen op de school.

Eerder dit jaar overhandigde eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) al een cheque waarna de school de onthardingswerken tijdens de zomer uitvoerde.

Nu keerde hij  terug om het afgewerkte project in te huldigen met de overhandiging van het label ‘Groene Oases’.

De ontharding kadert in het project ‘Groene Oases’ waarbij de provincie financiële en praktische ondersteuning biedt bij de vergroening van speelplaatsen.

Ook gemeente Brasschaat draagt bij aan de financiering en uitvoering.

De school, het gemeentebestuur en het oudercomité hebben succesvol samengewerkt aan het ingrijpende vergroeningsproject.

Tot half juli werden alle stenen uitgebroken.

Dat gaf wel wat geluidsoverlast voor de omwonenden.

Na het bouwverlof bouwde men de speelplaats terug op.

Plantjes en hagen werden aangeplant en nieuwe natuurlijke speelmogelijkheden geïnstalleerd.

Een wadi zorgt voor waterbuffering en voorkomt wateroverlast.

De hinder bleef  zowel voor als na het bouwverlof eerder beperkt.

De school stuurde brieven uit naar omwonenden en vroeg aan de ouders om mee te helpen bij het wippen van de eerste tegels.

Men vond het belangrijk om ook hen te betrekken bij het project.

GIBO Brasschaat werkte sinds 2006 actief met MOS, het centrum voor milieueducatie van de provincie Antwerpen, rond duurzaamheid op verschillende vlakken: afvalbeleid op school, de groene en grotendeels ontharde speelplaats van de kleuters, recuperatie van regenwater,…

Door in te zetten op een groene, ontharde speelplaats met natuurlijke spelaanleidingen biedt de school ook oplossingen voor bestaande problematieken binnen en buiten de school.

Directeur Paul Apers: ‘Een groene, klimaatrobuuste speelplaats met natuurlijke spelaanleidingen bevordert de ontwikkeling van de kinderen en creëert een rustige speelzone.’

‘Bovendien kadert de ontharding in de waterproblematiek op de speelplaats.’ (EM / Foto FB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten