Verbreding fietsostrade F11 in Boechout is afgerond
- Mobiliteit
- Ronny Mullens
- 26/05/2025

BOECHOUT – Op maandag 26 mei werd de fietsostrade in Boechout officieel heropend door minister van Openbare Werken en Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) en gedeputeerde Mireille Colson (N-VA). De fietsostrade was drie maanden gesloten voor verbeteringswerken tussen het Pastoorsleike en de Alexander Franckstraat. Leerlingen van het zesde leerjaar van het Sint-Gabriëlcollege fietsten mee.
De F11 is een populaire fietsroute tussen Antwerpen en Lier. De route is grotendeels vrij en langs de spoorlijn. Op weekdagen maken gemiddeld 2.194 fietsers gebruik van het traject. Op dinsdag loopt dit op tot 2.455 gebruikers.
Vóór de werken was de fietsweg op sommige plaatsen minder dan 2,5 meter breed en bestond hij deels uit verouderde klinkers. Nu kunnen fietsers profiteren van een comfortabele asfaltlaag. Het fietspad is overal minstens 4 meter breed en aan beide zijden zijn er speciale stroken aangebracht om de veiligheid van de fietsers te verhogen.
Koen T’Sijen (PRO Boechout&Vremde), burgemeester en verantwoordelijk voor mobiliteit, is blij met de verbetering: ‘Verkeersveiligheid is voor de gemeente Boechout een belangrijk beleidsthema. We werden in 2024 opnieuw verkozen tot fietsgemeente en twee weken geleden ontvingen we van de provincie Antwerpen de erkenning ‘Verkeersveilige gemeente’. Het is fijn dat de provincie investeert in veilig fietsverkeer op ons grondgebied. Omdat de fietsostrade zo mooi in het groen ligt, kent de route Antwerpen – Lier in Boechout een gemengd publiek. Nu de fietsostrade breder is, wordt deze voor alle gebruikers een stuk veiliger en comfortabeler.’
Ook de verlichting is grondig vernieuwd. De nieuwe installatie is vleermuisvriendelijk en houdt rekening met de natuurlijke omgeving.
Schepen van Openbare Werken Dirk Crollet (CD&V) getuigt over de goede samenwerking tussen de provincie en de gemeentelijke diensten: ‘De provincie Antwerpen trad op als bouwheer, terwijl wij verantwoordelijk waren voor het dagelijkse wegbeheer. De samenwerking tussen provincie, gemeente en Vlaamse overheid zorgt ervoor dat deze belangrijke fietsverbinding verder geoptimaliseerd wordt.’ De werken hebben ongeveer drie maanden geduurd. De kostprijs bedraagt 600.000 euro, een investering die voor de helft gedragen wordt door de Provincie Antwerpen en voor de andere helft door de Vlaamse overheid via het Kopenhagenplan.
De leerlingen van het zesde leerjaar van het Sint-Gabriëlcollege mochten de fietsostrade inrijden. Iedereen ontving achteraf een ijsje.
Foto’s gemeente Boechout