• 19/07/2024

Flemish Minister of Mobility, Public Work Lydia Peeters poses during a photoshoot with members of the Flemish government, Friday 18 October 2019. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Veranderingen aan tramnet gaan niet door, busnet wijzigt op 1 januari 2022

MORTSEL – Na heel wat gesprekken tussen Lydia Peeters (Open Vld, zie foto), Vlaams minister van mobiliteit, en bezorgde burgers en burgerbewegingen van tram 7 en tram 4 in de vervoerregio Antwerpen, bleek dat het draagvlak niet groot genoeg is om deze te laten verdwijnen, vooral omdat er een probleem is inzake capaciteit op bepaalde lijnen.

Peeters grijpt dus ook in zetten de plannen van De Lijn – voor wat het volledige Antwerpse tramnetwerk betreft – on hold.  De wijzingen aan de buslijnen gaan wel gewoon door.

Peeters: ‘De vijftien vervoerregioraden hebben ondertussen allemaal hun vervoersplannen goedgekeurd, ook de Vlaamse Rand.’

‘Alle participanten en ambtenaren die betrokken zijn bij de vervoerregioraden en lokale besturen hebben hier heel hard aan meegewerkt, waarvoor mijn dank en appreciatie.’

‘Het Kernnet en Aanvullend Net is afgeklopt. Weldra zal ik de plannen voor het Kernnet voorleggen aan de Vlaamse regering, waar ik ook zal voorstellen om in het vervoersplan van de vervoerregio Antwerpen het tramverhaal on hold te zetten tot we meer zicht hebben op de levering van de nieuwe trams en de revisie van de PCC-trams. Ik hoop zo de bezorgdheden die er zijn weg te nemen.’

Op dit moment staan er heel wat investeringen voor de boeg inzake het tramnet in Antwerpen.

Tussen 2019 en 2021 werden er onder meer 60 nieuwe tramtoestellen besteld, waarvan de leveringstermijn zich bevinden tussen 2022 en 2024.

Tegelijk werd er aan De Lijn gevraagd om een revisie te doen van de PCC-trams, de volledige revisie kent een doorlooptijd van 2021 tot en met 2026.

De revisie van de PCC-trams en de levering van nieuwe trams bieden extra potentieel voor de vervoerregio Antwerpen en de modal shift in Antwerpen.

Minister Peeters stelt daarom na intensief overleg met De Lijn voor om het tramnet pas te implementeren zodra er voldoende oude PCC-trams gereviseerd zijn en voldoende nieuwe trams geleverd zijn.

Peeters zal met dit voorstel naar de Vlaamse regering stappen wanneer ook de andere plannen van het Kernnet worden voorgelegd.

Alle andere onderdelen van het vervoersplan voor de vervoersregio Antwerpen kunnen van start gaan op 1 januari 2022. (EM/ Foto Kabinet Lydia Peeters)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten