• 16/09/2024

Vélo-stations in Wilrijk, Hoboken en Merksem verhuizen – weer les op Campus

WILRIJK – Het publiek deelfietssysteem Velo is sinds de start in 2011 een enorm succes. Door de steeds toenemende vraag geraken sommige stations sneller vol of leeg. Daarom verhuist Velo in het voorjaar van 2021 op verschillende locaties plaatsen (‘locks’) om een fiets te stallen. Eind 2019 waren er 62 000 jaarabonnementen in gebruik. Het aantal ritten steeg in 2019 met 5,5 procent  ten opzichte van 2018, naar 6 817 296 ritten op jaarbasis.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA):  ‘Wie kan zich ‘t stad nog voorstellen zonder de Velokes? Dat succes is geen toeval. Velo Antwerpen is niet alleen een verfijnd netwerk, het is ook nog eens een erg performant, intensief gebruikt systeem. En dat is het resultaat van nauwkeurig opvolgen en bijsturen waar nodig.’

‘Er zijn momenteel locaties in de stad waar te weinig Velo-stations en fietsen beschikbaar zijn in verhouding tot de stijgende vraag. Andere plekken kampen dan weer met overaanbod. Om daaraan tegemoet te komen, worden er enkele nieuwe stations ingericht met infrastructuur van minder gebruikte stations. Het netwerk blijft zo voldoende dicht en verzekert een beter aanbod aan de Velo-gebruikers.’

Vier stations verhuizen van locatie: station ’t Veer (Hoboken) naar het Operaplein, station Malisgoed (Wilrijk) naar P+R Olympiade, station Winkelstap (Merksem) naar P+R Keizershoek, en op P+R Havana verschuift het bestaande station dichter naar de P+R en terminus. Stations Paul Vekemans en De Torekens, beide in Hoboken, verkleinen omwille van overcapaciteit. Daardoor kunnen er nieuwe stations worden gezet: één aan de Offerandestraat en één aan de IJzerlaan.

Velo blijft ondertussen evalueren of er nog andere optimalisaties van het netwerk mogelijk zijn.

Aansluitend op de communicatie van minister Ben Weyts (N-VA) dat het Vlaamse hoger onderwijs vanaf maandag 30 november opnieuw essentiële practica en campusmomenten kan organiseren,  bevestigen alle Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs dat de lessen – prioritair voor eerstejaars – en essentiële practica en labo’s vanaf dan terug (gedeeltelijk) kunnen plaatsvinden op de campus.

Op 30 oktober ging het hele hoger onderwijs in Vlaanderen in een virologische time-out, een adempauze die overeen kwam met de verlengde herfstvakantie in het leerplichtonderwijs. Daarbij waren alle studenten uitsluitend aangewezen op afstandsonderwijs. Enkel voor een aantal zorgopleidingen werd een uitzondering gemaakt.

Vanaf maandag 30 november worden campusactiviteiten in zeer beperkte mate terug mogelijk. Zo kunnen opnieuw essentiële practica en – prioritair voor eerstejaars – campusmomenten worden georganiseerd. Universiteiten en hogescholen kunnen ook stille studieplekken openstellen voor studenten die daar nood aan hebben. De examens kunnen doorgaan volgens dezelfde richtlijnen die van toepassing waren tijdens de examenperiode in juni. Daarnaast wordt opnieuw de klemtoon gelegd op ondersteuning van de meest kwetsbare studenten.

Antwerps schepen voor onderwijs Jinnih Beels (sp.a): ‘Dit is wat onze studenten nodig hebben: opnieuw wat perspectief. Ik ben blij dat vanaf volgende week een aantal onder hen weer les kan volgen op de campus. Vooral voor onze eerstejaars- en kwetsbare studenten is het contact met elkaar en hun docenten erg belangrijk. Niet alleen voor de vorderingen van hun studies, ook voor hun mentale welzijn.’ (EM / Foto Pinterest)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten