• 21/06/2024

Veel hinder door grootschalige onderhoudswerken N108 tussen Lier en Duffel

DUFFEL – Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant vanaf maandag 23 augustus tot eind november een groot onderhoudswerk op de Waversesteenweg, Oude Liersebaan en Berkhoevelaan (N108) tussen Lier en Duffel. De rijweg tussen de Trapstraat in Duffel en de Aarschotsesteenweg (N10) in Lier krijgt een nieuwe asfaltlaag over een afstand van meer dan zes kilometer. Daarnaast worden in Lier ook de fietspaden langs de gewestweg aangepakt. Tijdens de werken moet verkeer tussen Duffel en Lier omrijden via de N14.

In Lier pakt Wegen en Verkeer  ook de fietspaden tussen de Ceciliastraat en Zuut onder handen. Aan beide zijden van de weg komt een nieuw enkelrichtingsfietspad in asfalt. De fiets- en voetgangersoversteek aan de Ceciliastraat wordt vernieuwd en aan Zuut komt een fietsoversteek. De Waversesteenweg is een van de dertien projecten in de provincie Antwerpen waarvoor Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) extra budget vrijmaakt om de staat van de fietspaden langs de gewestwegen te verbeteren. Peeters: ‘De Vlaamse regering investeert meer dan elf miljoen euro extra in de Antwerpse fietsinfrastructuur. Dat is nodig om verplaatsingen met de fiets alle kansen te geven. We willen de fietstendens die ontstaan is, vasthouden en stimuleren.’

De planning is opgedeeld in drie fases, waarbij eerst de rijweg op grondgebied van Duffel wordt aangepakt (Oude Liersebaan en Berkhoevelaan). Deze fase start op 23 augustus en duurt zo’n twee weken. Vanaf maandag 6 september werkt men drie weken aan het andere uiteinde van de N108, tussen de Aarschotsesteenweg (N10) en Anderstad in Lier. Tegelijkertijd vernieuwt men het oostelijke fietspad op de brug over het Netekanaal. Het tussenliggende gedeelte van de N108, tussen de Nijverheidslaan in Duffel en Anderstad in Lier is dan vanaf maandag 27 september aan de beurt.

De werken zullen een grote impact hebben op het verkeer tussen Lier en Duffel. Omdat de werfzone volledig wordt afgesloten, zal alle verkeer via de N14 moeten omrijden. Ann van Winkel (CD&V, zie foto), schepen van Mobiliteit en Openbare Werken van Duffel: ‘Dat de werken in één keer over zo een lang traject worden uitgevoerd, heeft als voordeel dat de werken sneller kunnen afgerond worden. Het nadeel is dat er veel hinder zal zijn voor de bewoners en bedrijven. Omdat de werfzone volledig is afgesloten, zijn de woningen langs de N108 tijdelijk niet toegankelijk met de auto. Voor de bewoners in de omliggende zijstraten zal het eveneens lastig zijn gedurende de werken. Ook het dwarsen van de baan met de auto gaat niet evident zijn. Dit willen we goed communiceren zodat iedereen hier rekening mee kan houden en eventueel voor die periode alternatieve routes of vervoersmiddelen overweegt.’

Bert Wollants (N-VA), schepen van Openbare Ruimte en Mobiliteit van Lier: ‘Het rijcomfort voor zowel fietsers als automobilisten gaat er met deze werken een heel stuk op vooruit, wat overigens ook goed nieuws is op vlak van het geluid dat de omwonenden ervaren. Bovendien wordt de belangrijke fietsoversteek naar wijk Herderin aangepakt en kunnen fietsers richting Duffel en Koningshooikt ook langer gebruik maken van een veilig fietspad met bijbehorende fietsoversteek.’  Ook De Lijn zal dus hinder ondervinden van de werken. De lijnen 2 en 556 zullen de omleiding via de N14 moeten volgen. De Lijn zal de haltes tussen Duffel-Oost en Lier centrum niet bedienen tijdens de werken. Reizigers kijken best op de infofiches aan de bushalte of op www.delijn.be  voor een alternatieve reisroute. (EM / Foto CD&V)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten