Veel emotie bij bezoek minister Somers aan Atlas, Mechelen klaar voor opvang
ANTWERPEN – Bart Somers (Open Vld), Vlaams Minister van Samenleven bezocht vanochtend het Antwerpse agentschap Atlas, integratie & inburgering Antwerpen om er een 40-tal Oekraïense vluchtelingen (waaronder twee mannen) toe te spreken tijdens een snelcursus Maatschappelijke Oriëntatie. Aangezien Oekraïense vluchtelingen een specifiek en tijdelijk statuut hebben gaat het om telkens twee infosessies van drie uur. Basisinformatie over de werking van onze samenleving, het belang van de kennis van het Nederlands, toeleiding naar werk, en uitleg over de rechten en plichten in Vlaanderen komen aan bod.
De emoties werden de aanwezige Oekraïners teveel toen ze werden welkom geheten door Somers en Karim Bachar (Vooruit) schepen voor integratie. ‘We zijn graag bereid om hier te werken. Het is zowat het enige wat we kunnen terugdoen.’ Somers: ‘Die mensen zijn ontredderd. Die hebben allemaal een trauma. Ze zaten hier te wenen. Daarom is het onze plicht om hen op een goede manier op te vangen. We zijn hier in de grootste stad van Vlaanderen die – logischerwijze – het meeste mensen over de vloer krijgt – en Antwerpen doet dat op een zeer goed manier. Mensen komen naar hier, krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning. Als de oorlog aansleept moeten ze aan de slag maar daar wachten ze niet op. We hebben een scenario waarin 200 000 Oekraïners naar België zouden komen. In Brussel zijn er momenteel 38 000 geregistreerd. Eén op vier hebben we moeten helpen met een onderkomen. Op dit moment kunnen we het dus aan. ‘ Bachar: ‘Het was heel aangrijpend om voor die dames te staan. Je kan het leed op tv zien maar dit is nog anders. Het is onze plicht om hen op te vangen en we zijn ook blij dat we dat kunnen doen. Daarvoor wil ik een bloemetje gooien naar de mensen van Atlas want vergeet niet dat ook zij net uit de coronacrisis komen. We zijn nu aan het bekijken of Atlas een plaats zou kunnen krijgen in het nooddorp op Linkeroever.’
Sandy Peeters, algemeen directeur Atlas: ‘De mensen hebben ook recht op individuele begeleiding waardoor we hen bij vragen die ze hebben kunnen doorverwijzen naar de juiste diensten. Met lokaal bestuur Antwerpen leiden we hen naar het volledige aanbod in de stad. Samen met de stad en de VDAB hebben wij een loket opgericht waar ze terecht kunnen met al hun vragen rond werk. Er is een andere hub voor hun medische problemen en bij ons kunnen ze terecht voor alles wat met integratie en inburgering te maken heeft. Ook belangrijk is de toegang naar onderwijs. De ouders komen hier toe met hun kinderen en wij zoeken dan naar een geschikte school. Zo hebben we al 450 gesprekken gevoerd.’
Anna Breslavska (39) verblijft met haar twee kinderen van elf en zes in de buurt van de Brederodestraat, waar zij school lopen. ‘Ik woonde in Lviv waar nog wekelijks gevochten wordt. Mijn man, die dokter is, is achtergebleven. Ik ben tandarts. Een vriend heeft mijn praktijk er overgenomen en ook mijn grootmoeder en een nonkel wonen er nu in ons huis. Ikzelf zou hier aan de slag kunnen in het ziekenhuis van Lier maar dan moet mijn diploma eerst gehomologeerd worden en dan moet ik nog een bijkomende opleiding van twee jaar volgen. Dat zie ik niet echt zitten. In Nederland worden Oekraïense tandartsen onmiddellijk ingezet onder het statuut van stagiair. Dat zou ideaal zijn. Het grootste verschil met mijn thuisland? Bij ons is er veel meer discipline in de scholen. Maar het maakt mijn kinderen wel mondiger.’ Momenteel worden in Vlaanderen 1 620 Oekraïners individueel begeleid, volgden er 2 278 een infosessie, schreven 1 058 zich in voor een cursus Nederlands en waren er 912 tolkopdrachten.
ANTWERPS SYMPHONY ORCHESTRA NODIGT 2 000 OEKRAËNSE VLUCHTELINGEN UIT
Het Antwerp Symphony Orchestra houdt voor alle resterende voorstellingen van dit seizoen plaatsen vrij voor Oekraïense vluchtelingen. Zij kunnen gratis genieten van klassieke muziek in de Koningin Elisabethzaal. Het gaat in totaal om zo’n 2 000 tickets voor vijftien concerten tot en met juni.
Het Antwerp Symphony Orchestra activeert in zijn outreach-programma al langer de gemeenschappen die rond de Koningin Elisabethzaal wonen. Coördinator Isabel Vermeulen: ‘Door onze drempelverlagende projecten in thuisbasis Antwerpen laten we diverse groepen kennismaken met klassieke muziek. Zo trekken we naar Antwerpse basisscholen om leerlingen via het op Maatorkest te stimuleren om samen een instrument te leren spelen, of betrekken we lokale organisaties tijdens het participatie-project Re-Mix XXL.’ Intendant Joost Maegerman: ‘Ook ons jaarlijks gratis openluchtconcert op het Sint-Jansplein kadert in onze missie om zoveel mogelijk mensen te bereiken.’ Samen met vaste partners zoals het OCMW en Atlas Integratie & Inburgering Antwerpen verdeelt Antwerp Symphony daarnaast onder de noemer ‘Welkomtickets’ ook drie euro-kaarten om ook de meest prestigieuze concerten toegankelijk te maken voor de nieuwkomers in onze samenleving.
Omwille van de oorlog in Oekraïne wordt dit systeem van Welkomtickets vanaf dit weekend uitgebreid. Voor in totaal vijftien concerten, waaronder die met wereldberoemde solisten als Baiba Skride (winnares Koningin Elisabethwedstrijd voor Viool 2001), kunnen Oekraïense vluchtelingen op de dag van het concert een vrijkaart ophalen aan de ticketbalie.
Maegerman: ‘Onderdak, eten en onderwijs zijn fundamenteel in de opvang van vluchtelingen. Maar daarnaast kan muziek een hulpmiddel zijn bij traumaverwerking en psychologische opvang. Het idee van de actie kwam van de orkestleden zelf. Een van onze violisten heeft zich geëngageerd om Oekraïense muzikanten op de vlucht op te vangen, en vroeg ons of we hen geen plezier konden doen om even hun gedachten te verzetten in de Elisabethzaal. We vonden dit een uitstekend initiatief en ontvingen de eerste Oekraïners al eind april. Daarna besloten we om het meteen uit te breiden naar alle concerten van het lopende seizoen. Muziek is immers een universele belevenis, een moment van gedachten verzetten in een zeer stressvolle periode.’ Meer info: https://www.antwerpsymphonyorchestra.be/ukraine
MECHELS NOODDORP OVERGEDRAGEN AAN RODE KRUIS VLAANDEREN
De opbouw van het woonnooddorp voor de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Mechelen is zo goed als rond. Daarom werd het vanochtend officieel overgedragen aan de exploitant: Rode Kruis-Vlaanderen. Dat gebeurde in aanwezigheid van Philippe Vandekerckhove, CEO Rode Kruis-Vlaanderen; Alexander Vandersmissen (Open Vld), burgemeester van Mechelen; Patrick Princen (Groen), schepen van openbare werken) en Gabriella De Francesco (Groen), schepen sociale zaken.
LATER MEER
Edwin MARIËN