• 21/06/2024

VDAB zoekt 1 500 vrachtwagenchauffeurs, opleiding volgen kan voortaan in Brasschaat

BRASSCHAAT – In het afgelopen jaar ontving VDAB meer dan 7 500 vacatures voor vrachtwagenchauffeur. Daarom wil VDAB meer capaciteit voorzien voor kandidaten. Door een samenwerking met Defensie werd extra ruimte gevonden, en kunnen binnenkort nieuwe vrachtwagenchauffeurs de baan op.

Jo Brouns (CD&V), Vlaams minister van werk: ‘De arbeidsmarkt staat in brand, ook in de transportsector. Vrachtwagenchauffeurs zijn heel moeilijk te vinden. De geïnteresseerden die er zijn, moeten we de mogelijkheid kunnen bieden om een opleiding te volgen. De ruimte vinden voor zo’n opleiding is niet evident. Dus ik ben blij om te zien dat VDAB die ruimte vindt via een samenwerking met Defensie.’

In de afgelopen twaalf maanden ontving VDAB 7 555 vacatures voor vrachtwagenchauffeur. Daarvan stonden eind februari nog 1 495 vacatures open. Met meer dan 120 openstaande vacatures is Antwerpen de provincie met het hoogste aantal. Daartegenover geven minder dan 500 werkzoekenden aan dat ze geïnteresseerd zijn in het beroep van vrachtwagenchauffeur.

Vrachtwagenchauffeur is een beroep dat al enkele jaren op de knelpuntberoepenlijst staat. De grote vervangingsvraag door de vergrijzing zorgt voor een tekort. Naast  voorwaarden zoals een vakbekwaamheidsattest en een medische keuring, zijn een goede lichamelijke conditie en een veilige rijstijl vereisten voor dit beroep. Ook de arbeidsomstandigheden, zoals de tijdsregeling en de verkeerscongestie, dragen bij tot het knelpunt. Bij de internationale vrachtwagenbestuurders treden lange afwezigheden extra op de voorgrond.

Er zijn weinig werkzoekenden met passend rijbewijs en/of de nodige attesten. De chauffeursopleidingen in technische scholen, VDAB-opleidingscentra en rijscholen komen voor een groot deel tegemoet aan de vraag. In 2022 slaagden 578 werkzoekenden in de opleiding voor vrachtwagenchauffeur bij VDAB. Om zoveel mogelijk werkzoekenden de kans te geven om de opleiding te volgen, breidt VDAB zijn capaciteit uit.

Oekraïense vrachtwagenchauffeurs hebben geen code 95 (vakbekwaamheid) op het rijbewijs en mogen geen beroep voor commercieel vervoer uitoefenen in een land van de Europese Unie. VDAB organiseert daarom als proefproject een bijscholing vakbekwaamheid voor Oekraïners die in het bezit zijn van een rijbewijs C. Een tolk helpt om de lessen verstaanbaar te maken. Deze opleiding gebeurt ook op het terrein in Brasschaat.

Kolonel Piet Neckebroeck, verantwoordelijke voor de opleidingen binnen defensie: ‘Defensie werkt ondertussen al vijftien jaar samen met de VDAB op het vlak van werving, opleiding en re-integratie van arbeidskrachten op de arbeidsmarkt. Het ter beschikking stellen van Infrastructuur ten voordele van VDAB past dus in het groter plaatje van deze samenwerking.’ Bjorn Cuyt, directeur VDAB Antwerpen: ‘Antwerpen heeft het hoogste aantal openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeur. De nood om extra capaciteit voor deze opleiding te voorzien, is hier dus groot. Naast een extra terrein, hebben we ook twee nieuwe instructeurs die hier de cursisten zullen opleiden tot vrachtwagenchauffeur.’ (EM / Foto VDAB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten