• 19/04/2024

VDAB gaat op zoek naar extra handen in de schoonmaaksector en strijkt neer in Mortsel

MORTSEL – De vraag naar extra handen in de schoonmaaksector is heel groot. Daarom gaat VDAB de boer op om mensen te informeren over de job- en opleidingsmogelijkheden in de schoonmaak. De eerste stopplaats in de provincie Antwerpen was vanochtend, op de wekelijkse markt in Mortsel. VDAB werkte hiervoor samen met Lokaal Bestuur Mortsel en interlokale vereniging ZOHRA.

De top tien beroepen waarvoor eind oktober 2023 de meeste vacatures open stonden in provincie Antwerpen, wordt aangevoerd door schoonmaker bij mensen thuis (2 062). Daarnaast waren er ook nog 328 openstaande vacatures ‘schoonmaken van ruimten en lokalen’. Dat waren allemaal vacatures die rechtstreeks aan VDAB waren gemeld in het normaal economisch circuit zonder uitzendkrachten (NECzU). Deze cijfers bewijzen hoe groot de nood is aan extra poetskrachten. Daarom zet VDAB de poetsmobiel in om de sector bekend te maken bij het grote publiek.

Op de wekelijkse markt in Mortsel konden bezoekers vanochtend kennismaken met de sector en kregen ze uitleg over de particuliere schoonmaak (bij mensen thuis) en de professionele schoonmaak (bij bedrijven, horecazaken, scholen, woonzorgcentra,…). Ze konden ook een aantal proeven doen om hun kennis over schoonmaken te testen. Medewerkers van VDAB matchten geïnteresseerden met de openstaande vacatures in de regio en wie dit wou kon zich inschrijven voor de poetsopleidingen die in de buurt starten. Ook voor werkgevers was er een aanbod: zij maakten kennis met de dienstverlening die VDAB op maat van hun noden kan aanbieden.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB, geraakte door heirkracht niet ter plaatse en liet zich verontschuldigen. Hij liet volgende boodschap bezorgen: ‘Schoonmaker bij mensen thuis staat in de top tien van knelpuntberoepen. Het is dan ook een enorme uitdaging om goede kandidaten te vinden. Er wordt nog te vaak gedacht dat iedereen wel kan poetsen, maar dat is een misvatting. Daarom zetten we onze poetsmobiel in om mensen te informeren over en te enthousiasmeren voor een opleiding en een job in de schoonmaak.’

 

De aanpak van VDAB is heel visueel. Heel wat kandidaat-workshopdeelnemers kwamen zich aanmelden. Per drie personen werd een module aangelegd. In het ‘MASKE’, het gebouw op het Stadsplein, bekeken de kandidaten slides en kregen ze de nodige info. De mobilhome zelf is knap ingericht. Je vindt er wat eigenlijk iedereen in huis zou moeten hebben. Kandidaten die onze taal niet machtig zijn, krijgen een basisopleiding mondeling Nederlands en woordenschat, onder meer gekoppeld aan prentenkaarten.

Goele Custers (N-VA, rechts op de foto hierboven), schepen van welzijn: ‘In onze regio zijn er een paar honderd vacatures ‘poets’. Vaak gaat het over deeltijdse jobs bij dienstencheques-ondernemingen, lokale bedrijven, maar ook bijvoorbeeld bij de eigen diensten van de stad Mortsel waar werkzoekenden zonder ervaring aan de slag kunnen mits ze een (voor)opleiding volgen. De poetsmobiel van VDAB zorgt voor de noodzakelijke link om net die werkzoekenden warm te maken voor die nieuwe job waar ze misschien nog niet aan dachten.’

Danielle VERBUEKEN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten