• 27/05/2024

VBS Rinkrank vergroent speelplaats, nog tien dagen cyclamenwandeling in het arboretum

KALMTHOUT – Vrije basisschool Rinkrank in Kalmthout gaat 160 vierkante meter speelplaats ontharden. Voor het project ontving de school een cheque uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

De subsidie kadert in het project ‘Groene Oases’ van provincie Antwerpen. De provincie staat scholen bij in de vergroening van hun speelplaats met financiële en praktische ondersteuning. 160 leerlingen woonden vanmiddag de feestelijkheid bij.

Velen kennen Cyclamen als een klassieke kamerplant, maar dat het in feite toptuinplanten zijn, bewijst provinciaal groendomein Arboretum Kalmthout sinds jaren. Vanaf de late nazomer bloeien de herfstcyclamen er met duizenden tegelijk in uitgestrekte, kleurrijke bloementapijten. En dat hebben we te danken aan Jelena De Belder-Kovačič, grondlegster en bezielster van het arboretum. Deze herfst eert het Arboretum haar twintig jaar na haar overlijden met een gepersonaliseerde boombank én een wandelroute die in het teken staat van haar favoriete knolgewas uit haar geboorteland Slovenië.

Plantenvrouw Jelena De Belder-Kovačič, grondlegster en bezieler van Arboretum Kalmthout, overleed in 2003 op 78-jarige leeftijd. Ze was – en is nog steeds – wereldwijd geliefd bij plantenliefhebbers én bij de bezoekers van Arboretum Kalmthout voor haar onuitputtelijke enthousiasme, haar grote botanische kennis en haar rol in het ontdekken en selecteren van nieuwe plantensoorten. Jelena was grote fan van Cyclamen, het knolgewas uit de bossen van haar thuisland Slovenië, en plantte er veel in de arboretumtuin.

En eens cyclamen zich goed voelen op een plek, vermeerderen ze ook gemakkelijk. Dat doen ze in Arboretum Kalmthout sinds begin jaren ’70. Onder een grote appelboom, onder een haagbeuk en onder grote beuken werden de eerste cyclamen geplant. Ondertussen vinden bezoekers ze doorheen het hele arboretum. Wie geen enkele van die prachtige cyclamentapijten wil missen, kan gewoon de wegwijzers volgen in de tuin.

In Arboretum Kalmthout kun je op dit moment genieten van een wandeling langs de herfstbloeiende Cyclamen hederifolium en de geurende Cyclamen purpurascens. De wandelroute leidt de bezoekers langs de mooiste plekken in de arboretumtuin, vaak in de schaduw onder oude bomen, en langs de installaties en de vitrines in de Oude loods en de Gloriëtte, het witte tuinprieel. Want de schoonheid van cyclamen betovert niet alleen in de tuin, ze inspireerde doorheen de jaren ook kunstenaars en ambachtslui, voornamelijk in de periode van de art nouveau. Antieke voorwerpen, oude prints uit boeken, vazen en andere objecten met een cyclamenmotief kruisen het pad in deze buitententoonstelling. Bezoekers kunnen een pauze nemen op de ronde boombank die aan Jelena De Belder gewijd is.

Wie na het zien van al die duizenden bloeiende cyclamen met hun prachtige bladeren er niet genoeg van krijgt, wordt aangemoedigd om deel te nemen aan de Cyclamen Challenge, een tekenwedstrijd voor jong en oud. Deelnemers sturen voor zondag 5 november hun mooiste tekening waarop cyclamen afgebeeld staan op. Er is een aparte categorie voor kindertekeningen. Een jury kiest de mooiste en meest originele inzendingen eruit, die dan in de herfst van 2024 een plaatsje zullen krijgen in een tentoonstelling in Arboretum Kalmthout. Meer info vind je hier > Cyclamen Challenge 2023.

Wil je zelf een cyclamenbloementapijt in je tuin, dan is de herfst het perfecte moment om een aantal knolletjes uit te planten. In het plantencentrum van Arboretum Kalmthout zijn ze nu volop te krijgen, per stuk of per bak, in verschillende tinten en bladvormen. Het plantencentrum is vrij toegankelijk en net zoals het arboretum elke dag open van 10 tot 17 uur. De cyclamen bloeien nog tot en met woensdag 1 november. (EM / Foto Rinkrank)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten