Vanochtend tonnen cocaïne onderschept in Haven, internationale prijs voor Antwerpse prof

ANTWERPEN – In samenwerking met de Federale gerechtelijke politie (FGP) en de Scheepvaartpolitie van Antwerpen heeft de Douane vanochtend in de Haven van Antwerpen op kaai 1742 ettelijke tonnen cocaïne (zie foto) in beslag genomen.
De exacte hoeveelheid moet nog gewogen worden. De drugs zaten verstopt in een lading sojameel afkomstig uit Sierra Leone. De Federale gerechtelijke politie Antwerpen voert een onderzoek.
In het Hollands College van de KU Leuven werden de Visser-Neerlandiaprijzen uitgereikt aan Wim van de Donk en Annick Schramme. Zij kregen de prijs als beloning voor hun inzet voor de Nederlands-Vlaamse samenwerking. De lofredes werden gehouden door Geert Bourgeois (N-VA) en Joop Daalmeijer.
Prof. dr. Wim van de Donk is rector magnificus van Tilburg University en was van 2009 tot 2020 commissaris van de Koningin respectievelijk de Koning in de provincie Noord-Brabant. Prof. dr. Annick Schramme is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen Departement Management op de Stadscampus en Academische directeur Master in International Fashion Management aan de Antwerp Management school. De Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking loopt als een rode draad door haar loopbaan. Zo was zij lid van de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland, voorzitter van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren van de Taalunie en lid van de Raad voor Cultuur in Nederland. Samen met de Universiteit Utrecht heeft zij het Leiderschap in Cultuur (LINC) Lage Landen-programma ingericht, een uniek leiderschapsprogramma waarmee de opleiding investeert in de toekomstige leiders in Cultuur in Vlaanderen en Nederland. De laureaten ontvingen de oorkonde uit handen van Jan Lonink, voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond. Aan de prijs is 5 000 euro verbonden. Voorafgaand aan de prijsuitreiking werden de composities van de winnaars van de ANV-prijzen van het Prinses Christina Compositie Concours 2022 uitgevoerd door het Belinfante Quartet.
De Visser-Neerlandiaprijzen worden uitgereikt in drie categorieën. De culturele prijs is voor personen of organisaties die zich, waar ook ter wereld, inzetten voor de cultuur der Nederlanden of de Nederlandse taal. De maatschappelijke prijs is voor personen of organisaties die zich hebben ingezet voor projecten met maatschappelijke betekenis. De persoonlijke prijs is voor personen die zich belangeloos verdienstelijk maken voor mens en maatschappij of een verdienstelijke loopbaan hebben met initiatieven die ver uitstijgen boven wat redelijkerwijs verwacht mag worden bij een beroepsuitoefening.
Mr. Herman Visser (1872-1943) was een veelzijdig mens met een grote sociale belangstelling. Zijn leven was gewijd aan studie en schrijven. Hij geloofde in beloningsrecht als tegenhanger van strafrecht: mensen die goede daden hebben verricht, daden die uitstijgen boven het dagelijks werk en plicht, moet je durven belonen. Deze gedachte is de basis van de Visser-Neerlandiaprijzen. Visser heeft zich altijd verzet tegen massasuggestie, massawaan en rassenhaat. Lang voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog pleitte hij al voor naleving van de mensenrechten en een verenigd Europa. Hij zag al vroeg de dreiging van het fascisme. Op 28 mei 1943 maakte hij een einde aan zijn leven: om de Duitse nazi’s voor te zijn. De helft van zijn vermogen liet hij na aan het Algemeen-Nederlands Verbond om zijn idealen uit te dragen. Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) is een Nederlands-Vlaamse vereniging voor taal, cultuur en Maatschappij. Naast de organisatie van de Visser-Neerlandiaprijzen geeft het ANV het tijdschrift Neerlandia uit, is het met het Willemsfonds medeorganisator van de literaire debuutprijs De Bronzen Uil, organiseert het publieksevenementen en heeft het een leerstoel ingesteld over de cultureel gecorrigeerde markteconomie in Europa bij de Open Universiteit. (EM / Foto FOD Financiën)