• 18/07/2024

Vanochtend 55 fruitbomen en 60 bessenstruiken aangeplant in Hof ter Laken

HEIST-OP-DEN-BERG – Vanochtend plantten enthousiaste vrijwilligers 55 fruitbomen en 60 bessenstruiken aan in de samentuin van Hof Ter Laken in Heist-op-den-Berg.

Met de aanplant blazen Stichting Kempens Landschap en het Lokaal Bestuur de historische boomgaard nieuw leven in.

De oude moestuin vormt namelijk een belangrijk onderdeel in de plannen van Hof Ter Laken: het kasteeldomein omvormen tot een plek van ontmoeting en beleving.

De 10 000 vierkante meter grote moestuin en boomgaard ligt te midden van het park Hof Ter Laken.

Sinds Stichting Kempens Landschap en Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg eigenaar zijn van het kasteeldomein, blazen ze deze historische plek systematisch nieuw leven in.

Burgemeester Jan Moons (N-VA, tweede van links op de foto): ‘Dat doen we door ze opnieuw een actieve werking te geven.’

‘In 2021 is zo de samentuin ontstaan, een plek waar mensen samen kunnen tuinieren, oogsten, snoeien en genieten’

‘De moestuinwerking draait ondertussen volop. Een enthousiaste groep van zo’n vijftien mensen is hier samen aan de slag. In de toekomst zullen ook de lokale scholen hun steentje bijdragen.’

De tuiniers van de SamenHof staken de afgelopen weken alvast de handen uit de mouwen om de aanplant van de fruitbomen en bessenstruiken voor te bereiden.

Zo konden de bomen vandaag optimaal in de grond worden gezet. In totaal werden er 55 fruitbomen en 60 bessenstruiken geplant.

Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA, derde van rechts op de foto), covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: ‘Het gaat om een mengeling van peren- appel, kersen-, perziken- en andere fruitbomen. Daarmee richten we het hele achterste deel van de tuinzone opnieuw in als boomgaard.’

‘Dat we daarvoor konden rekenen op de hulp van mensen uit het dorp en van de naburige lagere school stemt me tevreden. Het toont aan dat we op heel wat draagvlak kunnen rekenen.’

Dat draagvlak vindt zijn oorsprong in het participatietraject dat in het kader van Veerkrachtige Dorpen enkele jaren geleden in de Heistse deelgemeente liep.

Gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V, derde van links op de foto), covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: ‘Heel wat van de projecten die sindsdien in Hof Ter Laken en de rest van Booischot lopen, zijn acties die daaruit voortvloeien. Zo ook de opstart van de SamenHof.’

‘Omdat die bijdraagt aan de sociale ontmoetingen in het dorp, subsidiëren we die graag vanuit Platteland Plus, een subsidiekanaal met middelen van de provincie Antwerpen en Vlaanderen. De aanplant van de boomgaard is hierin alweer een mooie stap.’ (EM /Foto Stichting Kempens Landschap)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten