• 19/05/2024

Vandaag gaat ‘Winter in Turnhout’ van start. Het evenement duurt 82 dagen.

TURNHOUT – De gezelligste tijd van het jaar doet stilaan zijn intrede en dat luidt traditioneel het begin in van ‘Winter in Turnhout’. Ook dit eindejaar kunnen inwoners en bezoekers daarbij rekenen op een gevarieerd activiteitenprogramma voor alle generaties.

Afgelopen nacht schakelde Turnhout over op magiemodus. Terwijl de eindejaarsverlichting aan alle straten en pleinen aangaat, maakt de stad zich op voor een nieuw seizoen van ‘Winter in Turnhout’. Dat start vandaag en eindigt op zondag 21 januari. Stijn Adriaensens (N-VA), schepen van Centrummanagement en Toerisme: ‘Het eerste hoogtepunt is er al op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 december. Tijdens deze shoppingdagen struinen bezoekers door de winkelstraten, terwijl ze onderweg genieten van allerlei animatie en verrassingen. En voor het eerst koppelen we hier ook een minikerstmarkt aan. Daarvoor slaan we de handen in mekaar met Ondernemend Stadshart Turnhout en Horeca Ondernemers Turnhout. Samen met deze handelaarskoepels voegen we zo een extra dimensie toe aan de belevingsvolle feestdrukte die jaarlijks duizenden bezoekers op de been brengt. Zo trappen we ons activiteitenprogramma meteen op een spetterende manier af.’

‘De week nadien barst het eindejaarsfeest helemaal los. Dan opent het ‘Wintersalon’ de deuren. De rollerpiste, wintertuin, wensboom en kerststal zijn opnieuw de blikvangers van dit hartelijke belevingsdorp, waar verder ook muziekoptredens, kinderanimatie en andere activiteiten zowel jong als oud twintig dagen lang verwonderen.’ Het ‘Wintersalon’ is er van vrijdag 15 tot zondag 17 december en daarna ook tussen vrijdag 22 december en zondag 7 januari. Burgemeester Paul Van Miert (N-VA): ‘De verschillende kraampjes worden naar goede gewoonte door verenigingen uitgebaat. Door eerst enkele dagen op te starten en nadien aan één stuk door te gaan, krijgen ook lokale organisaties die zich maar voor een beperkte tijd kunnen vrijmaken de kans om via een deelname aan het ‘Wintersalon’ hun activiteiten te ondersteunen.’

Tijdens het ‘Wintersalon’ serveren deze standhouders trouwens voor het eerst ook hun dranken in herbruikbare bekers. Zo komt het stadsbestuur tegemoet aan deze verplichting die sinds vorige zomer voor alle publieke evenementen geldt. Daarenboven stelt Stad Turnhout deze recycleerbare bekers ook gratis aan de uitbaters ter beschikking. Dat is een weloverwogen investering in de verduurzaming van evenementen én tegelijkertijd ook in de werking van het verenigingsleven.

Tussen de feestelijkheden van het ‘Wintersalon’ door kunnen inwoners of bezoekers Turnhout na valavond ook op een verrassende manier ontdekken tijdens ‘Winter Lights’. Dat is een wandeling langs verschillende iconische panden die voor de gelegenheid artistiek oplichten. Voor de sportieve meerwaardezoekers is er op vrijdag 29 december verder opnieuw de ‘Hert & Run’ – de recreatieve loopwedstrijd met een (kerst)hoekje af – en in de schoolvakantie helpen verschillende activiteiten om de periode tussen Kerst en Nieuw zinvol te overbruggen. Zo staan de ‘Winterwandelingen’ (van zaterdag 23 december tot en met 7 januari), de ‘Huifkartochten’ (op dinsdag 26 en donderdag 28 december) en de ‘Vertellingen aan de Stoof’ (op woensdag 27 december en woensdag 3 januari) ook dit seizoen weer op het stevig gevulde activiteitenprogramma van ‘Winter in Turnhout’. Dat eindigt traditiegetrouw opnieuw met ‘Klinken met de Binken’ op 7 januari, de uitgelaten nieuwjaarshappening op de Grote Markt. Van Miert: ‘Op kerstavond toveren we het begijnhof op algemeen verzoek weer om tot een sfeervolle en door duizenden kaarsen verlichte plek.’ Jan Van Otten (Vooruit), schepen van Buurten, Wijken en Sport: ‘Naar aanleiding van ‘Hertelijke Buurten’ kleden inwoners hun straten en huizen extra feestelijk in.’ Alle info vind je hier   (EM / Foto Stad Turnhout)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten