Vanaf zaterdag extra veerboot in Antwerpen, premies asbestverwijdering
ANTWERPEN – Lydia Peeters (Open Vld, zie foto), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, bevestigde vandaag in de commissie Mobiliteit dat er vanaf zaterdag een tweede veerboot in gebruik wordt genomen voor de Veerdienst Sint-Anna, die zorgt voor de verbinding tussen Linkeroever en de Antwerpse stadskern.
Peeters: ‘Met het extra veer willen we tijdens de werken aan de Sint-Annatunnel de actieve weggebruikers de mogelijkheid blijven bieden om vlot tussen Linker- en Rechteroever te pendelen. Op deze manier ondersteunen we verder de modal shift in Antwerpen. De extra veerboot, de Simon Stevin, zal varen ter hoogte van Sint-Anna op Linkeroever en de stadskern van Antwerpen ter hoogte van het Steen en zal samen met de nieuwe Marnix Van Sint Aldegonde zorgen voor een zeer frequente een vlotte verbinding over de Schelde.’
De tweede veerboot zal varen van zaterdag 2 april tot vrijdag 31 maart 2023. Peeters investeert hiervoor 1,75 miljoen euro. ‘De inzet van twee veerboten maakt het mogelijk om tijdens de week om het kwartier over te varen tussen 7 uur en 18.15 uur en tijdens het weekend of op feestdagen tussen 10 uur en 21.15 uur. Tijdens de middag zal er geen onderbreking zijn. Het zal mogelijk zijn om voor het grootste gedeelte van de dag om het kwartier over te varen tussen beide Schelde-oevers’
Wie in Antwerpen asbest in leidingisolatie of vloerbekleding wil laten verwijderen, of deze materialen wil laten testen op asbest, kan zich vanaf vrijdag 1 april opnieuw kandidaat stellen voor een premie. Deelnemers krijgen een lagere factuur, zonder eerst een bedrag te moeten voorschieten. De stad wil op deze manier Antwerpenaars motiveren om gevaarlijke asbesttoepassingen te verwijderen.
Wanneer deelnemers zich kandidaat stellen voor het testen op asbest, komt er een deskundige langs. Die expert laat een staal van de leidingisolatie en/of vloerbekleding analyseren in een labo. Indien er asbest wordt aangetroffen, kiest de eigenaar van de woning een aannemer die meedoet met het project en vraagt hij de premie aan. De aannemer verwijdert het asbest vervolgens op een veilige manier.
Deelnemers krijgen korting op de kost van de staalname, ook als er geen asbest wordt gevonden. Voor het verwijderen van het asbest kan de premie tot de helft van de kostprijs bedragen, met een maximum van 5 000 euro exclusief btw. Voor een gemeenschappelijke stookinstallatie in appartementsgebouwen bedraagt de korting maximaal 7 000 euro exclusief btw. Els van Doesburg (N-VA), schepen voor wonen: ‘Deelnemers moeten geen bedrag voorschieten, maar krijgen ineens een lagere factuur. Wie gebonden asbest verwijdert, kan het aan huis laten ophalen aan verminderd tarief.’ Geïnteresseerden kunnen zich tot en met vrijdag 30 september kandidaat stellen via www.antwerpen.be/asbest. Wie extra advies wil, kan een afspraak maken in een woonkantoor. Bewoners kunnen er ook voor kiezen om zelf hun asbest veilig te verwijderen. Hiervoor kunnen ze grote asbestzakken en veiligheidskledij bestellen. Een erkende ophaler komt het asbest dan aan huis ophalen. Het gaat dan om asbest dat, rekening houdend met de nodige veiligheidsmaatregelen, veilig kan worden verwijderd. Geïnteresseerden vragen een ophaling aan via hetzelfde e-mailadres. (EM)