• 05/12/2024

Vanaf morgen presenteert het FOMU drie nieuwe tentoonstellingen

ANTWERPEN – Vanaf morgen, vrijdag 29 maart, presenteert FOMU drie nieuwe tentoonstellingen. Dirk Braeckman maakt nieuw werk in dialoog met de FOMU-collectie. RE/SISTERS, een samenwerking met de Barbican in Londen, is een ambitieuze groepstentoonstelling over ecologie en gender. In ‘De Steentjesteller’ ontdek je nieuw werk van Nick Geboers, gerealiseerd met de FOMU-beurs. Samen met de tentoonstellingen lanceert FOMU een nieuwe huisstijl, ontwikkeld door Antwerps brandingbureau Mutant.

Dirk Braeckman (BE, °1958) onderzoekt al meer dan 40 jaar het medium fotografie met zijn subtiele, donkere beelden. Voor de tentoonstelling Echtzeit gaat hij in dialoog met de FOMU-collectie. Hij maakt een eigenzinnige selectie uit de museumcollectie en eigent zich deze collectiestukken toe om nieuw werk te maken: je ervaart ze door zijn camera, ogen en handen. Braeckman is geïnteresseerd in foto’s met onvolmaaktheden, lege interieurs, banale objecten, suggestieve plekken of objecten die veel aan de verbeelding overlaten. Uit de FOMU-collectie kiest hij functionele foto’s, die gemaakt zijn zonder artistieke ambitie maar waarin hij wel visuele kwaliteiten ziet.

Bij de tentoonstelling kun je een audiogids beluisteren waarin auteurs Alara Adilow, Yousra Benfquih, Peter Verhelst en Niña Weijers hun gesproken woord toevoegen aan de werken. Naar aanleiding van de tentoonstelling brengen Dirk Braeckman en FOMU een unieke editie uit. Deze editie is exclusief te koop in de FOMU shop. Op donderdag 6 juni geeft Dirk Braeckman een artist talk in FOMU. Info hier https://fomu.be/kalender/artist-talk-dirk-braeckman Bij de expo wordt het kunstenaarsboek ‘Dirk Braeckman – Echtzeit’ gepubliceerd uitgeven door uitgeverij Stockmans, met teksten van Tamara Berghmans en Clément Chéroux. Het boek telt 240 pagina’s en bevat 140 nieuwe fotografische werken en is te koop in de FOMU shop voor 50 euro. De tentoonstelling loopt tot zondag 19 januari 2025.

RE/SISTERS onderzoekt de diepe verbondenheid tussen de intensieve exploitatie van de aarde en sociale uitbuiting van vrouwen en minderheden. De tentoonstelling heeft wortels in het ecofeminisme, een stroming die ontstond in de jaren 1970 en vandaag springlevend is. RE/SISTERS zet het publiek oog in oog met vrouwen en gemeenschappen die protesteren. Net zij lopen vaak voorop om de aarde te verdedigen en te herstellen. Zij zien hun eigen onderdrukking en de uitputting van de planeet als resultaat van dezelfde sociale, economische en politieke krachten. ​

De tentoonstelling brengt werk samen van meer dan 40 vrouwelijke of gender non-conforme kunstenaars van over de hele wereld. Aan de hand van foto’s, video’s en installaties van 1969 tot nu is te zien hoe ze als bondgenoten, slachtoffers en leiders naar onze (leef)wereld kijken. En hoe ze zich presenteren als medeverzetsters (resisters) die strijden tegen systemen van onderdrukking. ​

De rijk geïllustreerde catalogus van RE/SISTERS presenteert de volledige ​ ​ tentoonstelling in zes thematische hoofdstukken. De catalogus werd gepubliceerd in samenwerking met Prestel. Grafische vormgeving door The Bon Ton. Het boek is voor 49 euro te koop in de FOMU shop en hier https://shop.fomu.be/collections/boeken/products/re-sisters-a-lens-on-gender-and-ecology  De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met de Barbican, London, curator Alona Pardo. Je kan hem gaan bekijken tot maandag 18 augustus.

Fotografie is voor Nick Geboers zowel een instrument als een bron van inspiratie. Door voortdurend door een lens naar de wereld te kijken, is kadreren een tweede natuur geworden. Observaties worden scherper, details komen in focus, abstracte vormen verschijnen. De beelden van Nick Geboers lijken buiten de tijd te bestaan. De tentoonstelling ‘De Steentjesteller’ is een beeldenstroom die ruimte schept voor associaties en bespiegelingen over een wereld die zowel onbereikbaar als nabij voelt. ​ ​Nick Geboers (1987) woont en werkt in Balen. Hij volgde een opleiding in de fotografie aan de Luca School of Arts in Brussel en in de KASK in Antwerpen, waar hij later als onderzoeker werkte. (EM /Foto’s Dirk Braeckman, Ada M. Patterson, Judy Chicago, Nick Geboers)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten