Vanaf morgen ook sneltests op Wilrijks Plein, stad ondersteunt Studychat
ANTWERPEN – Het testdorp TestCovid aan Wilrijkse Plein neemt vanaf morgen dinsdag 20 juli ook sneltesten af van burgers. Een aantal landen aanvaarden een negatieve sneltest in plaats van een PCR-test. Maximaal een uur later krijgt de inwoner de uitslag per sms of mail, en binnen de vier uur via de app CovidSafeBE. Inwoners van de stad Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem betalen tien euro voor een sneltest in TestCovid. Een afspraak boeken kan via www.antwerpen.testcovid.be
Op https://reopen.europa.eu/nl en in de app Re-open EU vinden burgers per land informatie over reizen in Europa en COVID-19. Het testdorp zelf geeft geen informatie over welke landen een sneltest aanvaarden, dat is de verantwoordelijkheid van de burger. De antigeen-sneltest wordt afgenomen met een neuswisser. Vervolgens steekt de testafnemer de wisser in een tube met reageervocht. Daarna druppelt de medewerker van het testdorp een beetje vocht uit deze tube op een testplaatje. Vijftien minuten later is daarop af te lezen of de geteste persoon positief is of niet. Een sneltest spoort antigeen op: dat is een eiwit van het virus dat in het menselijk lichaam voor een afweerreactie zorgt. Net als bij een zwangerschapstest is het resultaat na enkele minuten bekend, verwerking in een laboratorium is niet nodig. Een PCR-test spoort het genetisch materiaal (RNA) op. Sinds maandag 28 juni hebben gemiddeld 1 049 mensen per dag zich laten testen in het Antwerpse testdorp. In totaal kwamen tot en met gisteren al 173 443 inwoners langs voor een test in het testdorp. Met 1 186 tests was 8 juli de drukste dag sinds de opening.
De vzw Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) lanceerde in 2019 StudyChat. Via verschillende modules, die fysiek of digitaal kunnen plaatsvinden, worden leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs geïnformeerd over verder studeren in hoger onderwijs. Op die manier kunnen ze een onderbouwde studiekeuze maken.
Via StudyChat kunnen secundaire scholen in Antwerpen hun leerlingen uit de laatste jaren goed informeren over hun verdere studiekeuze. Het project bestaat uit infosessies die fysiek of digitaal kunnen georganiseerd worden. Leerlingen maken zo kennis met de basisprincipes van het hoger onderwijs en ontdekken hoe ze het studiekeuzeproces gericht kunnen aanpakken. Ze krijgen ook een handig werkboek. Bij elke StudyChat is er een vertegenwoordiger van een hogeschool of de universiteit aanwezig om vragen van leerlingen (en hun ouders) te beantwoorden. Stad Antwerpen voorziet 35 000 euro die onder meer zal worden gebruikt om het project verder uit te breiden naar secundaire scholen. Bedoeling is zo veel mogelijk leerlingen uit de derde graad ASO, TSO, KSO en BSO een gefundeerde studiekeuze te laten maken. Robert Voorhamme, voorzitter vzw AUHA: ‘Een bewuste en weloverwogen studiekeuze verhoogt de kansen in het hoger onderwijs, daarom zet de AUHA met StudyChat al twee jaar in op het ondersteunen van studiekiezers.’
Jinnih Beels (Vooruit), schepen van onderwijs: ‘StudyChat focust op een belangrijk overgangsjaar voor veel leerlingen: de overgang van middelbaar naar hoger onderwijs. In dat jaar maken heel wat van hen een belangrijke keuze die in vele gevallen bepalend is voor wat ze in hun verdere toekomst gaan doen. StudyChat moet er voor zorgen dat ze die keuze zo geïnformeerd mogelijk kunnen maken.’ Het nieuwe Studychat-aanbod zal vanaf woensdag 1 september starten. Meer info op vind je op https://studychat.be/ (EM / Foto Pixabay)