• 14/06/2024

Vanaf maandag Mechelse beiaardconcerten, renovatie woonwagenpark

MECHELEN –  Op maandag 6 juni gaan de traditionele maandagavondconcerten op de beiaard van de Sint-Romboutstoren weer van start. Om 20.30 uur zal stadsbeiaardier Eddy Mariën als eerste de klokken laten klinken. Onder de schaduw van de toren biedt het Cultuurplein de ideale luisterplek, waar de toeschouwer kan genieten van 100 jaar beiaardmuziek in telkens één uur onafgebroken luisterplezier mét visualisatie. De concerten lopen tot midden september.

Björn Siffer (Groen), schepen voor cultuur: ‘2022 is het themajaar voor de beiaard, met het 100-jarig jubileum van de beiaardschool. Om dat te vieren werd een uitgebreid programma met activiteiten en concerten in elkaar gestoken. We laten talent van eigen bodem en uit de internationale beiaardgemeenschap de revue passeren.’ De maandagavondconcerten werden een traditie dankzij Jef Denyn. Onze gewaardeerde stadsbeiaardier Eddy Mariën is de geschikte man om deze zomerreeks van gang te trappen.’

Tijdens het eerste concert worden oude en nieuwe stukken tegenover elkaar geplaatst. Voor de gelegenheid van 100 jaar beiaardschool werden verschillende nieuwe beiaardwerken geschreven van componisten uit verschillende landen en gebundeld in een muzikaal jubileumboek. Hier zitten muzikale bijdragen van Duitsland, Portugal en Japan in, maar ook de meer traditionele stukken van de Mechelaars Jef Denyn, Staf Nees, Jef Rottiers en meer hedendaags werk van stadsbeiaardier Eddy Mariën zelf komen aan bod. Mariën: ‘Zo wordt de luisteraar als het ware gedompeld in een auditieve teletijdmachine, die flitst van heden naar verleden en terug en krijgt deze een unieke belevenis van 100 jaar beiaardmuziek in één uur aangeboden.’ Het volledige programma: op beiaardschool.mechelen.be/activiteiten/zomeravondbeiaardconcerten

Stad Mechelen zal de dienstgebouwen op het woonwagenterrein renoveren en neemt tegelijkertijd verzakkingen ter hoogte van de perceelsgrens onder handen. De werken starten in september.
Het residentieel woonwagenterrein De Schans is gelegen in de Grote Nieuwedijkstraat. Het terrein is privé-eigendom van de stad Mechelen. Er worden twintig standplaatsen ter beschikking gesteld, die momenteel allemaal zijn ingenomen. De infrastructuur vertoont al geruime tijd gebreken en moet worden aangepakt. De problemen bevinden zich in de dienstgebouwen met sanitair en technische berging. Deze zijn verouderd en in slechte staat. Daarnaast worden er verzakkingen van het terrein vastgesteld aan de perceelsgrens langsheen het domein van de Kolveniersgilde. Het project is opgedeeld in twee percelen, die onafhankelijk van elkaar uitgevoerd worden: ‘renovatiewerken dienstgebouwen’ en ‘stabiliteitswerken keerwand’. Tijdens de uitvoering nemen de aannemers alle maatregelen om de stabiliteit van de woonwagens te waarborgen.

Koen Anciaux (Open Vld), schepen van Eigendommen: “De bewoners kunnen op hun locatie blijven tijdens de werken. We willen beide renovaties in een keer uitvoeren. De focus ligt op de dienstgebouwen die worden geïsoleerd en gemoderniseerd en de technische installaties die worden vernieuwd. Ook de problematiek rond sluikstorten op het domein van de Kolveniersgilde wordt aangepakt.’ (EM / Foto Beiaardschool)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten