• 15/04/2024

Vanaf dinsdag wordt het historisch centrum van Antwerpen voetgangersvriendelijk

ANTWERPEN – Stad Antwerpen werkt aan een voetgangersvriendelijk historisch centrum voor zowel bezoekers als bewoners. Om zoekverkeer weg te houden voert ze daar, zoals in april al aangekondigd, vanaf dinsdag 1 augustus een parkeerzone in waar enkel bewoners met een parkeervergunning, bepaalde vergunninghouders (zorgverstrekkers, sommige ondernemers en autodelers) en personen met een handicap op straat kunnen parkeren. Een uitzondering wordt gemaakt voor bezoekers van bewoners in de parkeerzone. Zij kunnen via een digitale bezoekerspas maximum drie uur op straat parkeren. Daarnaast moeten personen met een handicap eenmalig hun nummerplaat vooraf registreren, om gratis te kunnen parkeren op alle niet-voorbehouden plaatsen in Antwerpen.

De nieuwe parkeerzone voor bewoners en vergunningshouders ligt tussen de Brouwersvliet en Ankerrui in het noorden, de Leien in het oosten, de Scheldestraat, Kronenburgstraat en Kasteelpleinstraat in het zuiden, en de Schelde in het westen. De grensstraten maken geen deel uit van de nieuwe parkeerzone. Het stuk Scheldekaaien ter hoogte van het centrum ligt wel in de zone. Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Antwerpen blijft perfect bereikbaar met de auto, maar we verwijzen chauffeurs toch zoveel mogelijk naar de publieke parkings. Met deze maatregel gaan we voor een meer aantrekkelijke binnenstad, zowel voor bewoners, handelaren als bezoekers.’

Bewoners met een parkeervergunning kunnen nog steeds gratis en onbeperkt parkeren in hun eigen bewonerszone. Voor hen verandert er niets. Bewoners van de nieuwe parkeerzone kunnen voor hun bezoekers online een bezoekerspas aanvragen. Hiermee registreren ze hun bezoekers digitaal, zodat die maximaal drie uur op straat kunnen parkeren tegen 3,80 euro per uur. Bezoekers die langer en/of goedkoper willen parkeren kunnen terecht in een publieke parking. Zorgverstrekkers die noodzakelijke medische zorg bieden kunnen met een parkeervergunning voor zorgverstrekkers parkeren in de hele stad, inclusief de nieuwe parkeerzone. Ook parkeren via Zorgparking blijft mogelijk. Bepaalde uitvoerende beroepen (bijvoorbeeld  klusjesmannen, loodgieters, industriële reiniging…) kunnen een parkeervergunning voor ondernemers aanvragen. Laden en lossen blijft toegestaan. Laden en lossen is de tijd die nodig is om goederen in of uit te laden of personen in of uit te laten stappen. Voor een verhuizing, werken of een levering kunnen nog steeds parkeerverbodsborden worden aangevraagd. De deelwagens van professionele aanbieders Poppy, Cambio, Green Mobility of Miles Mobility kunnen nog steeds gratis worden geparkeerd in het historisch centrum. Particuliere autodelers kunnen ook nog steeds gratis parkeren in hun toegewezen bewonerszones. In alle andere gevallen kan er geparkeerd worden in één van de negen park and rides aan de rand van de Antwerpen of in een van de vele publieke betaalparkings in de stad.

De Nationalestraat krijgt vanaf 1 augustus een Shop & Go-regeling, zodat bezoekers er kunnen parkeren voor korte boodschappen. Dat gaat om maximum 30 minuten tegen 3,80 euro, tussen 9 en 18 uur van maandag tot en met zaterdag. Betalen kan via app, sms of aan een automaat. Buiten deze uren kunnen enkel bewoners van die bewonerszone en vergunninghouders in de Nationalestraat parkeren.

Personen met een parkeerkaart voor personen met handicap kunnen gratis blijven parkeren zonder registratie op de voorbehouden plaatsen. Daarnaast kunnen ze in alle tariefzones gratis op alle andere plaatsen (met uitzondering van de Nationalestraat) blijven parkeren, mits ze vooraf eenmalig hun nummerplaat registreren. Per parkeerkaart kunnen twee nummerplaten worden geregistreerd. Deze kunnen indien nodig achteraf nog worden gewijzigd. In alle gevallen moet de parkeerkaart steeds zichtbaar achter de voorruit gelegd worden. ​Info: https://www.antwerpen.be/parkeren-in-het-centrum. (EM / Afbeelding Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten