• 27/05/2024

Vanaf 6 januari komt er gebiedsdekkend flexvervoer in heel de vervoerregio Antwerpen

MECHELEN – ​Op zaterdag 6 januari 2024 start een nieuwe en omvangrijke aanpassing aan het netwerk van De Lijn in het kader van basisbereikbaarheid. In het begin van januari zal 89 procent van het nieuwe net ingevoerd zijn, en voor zes van de vijftien vervoerregio’s markeert deze fase de grootste en tevens laatste stap. De vervoerregio’s Antwerpen, Kempen en Mechelen dienen nog tot januari 2025 te wachten tot heel het project is uitgerold. Ook op 6 januari 2024 starten in alle vervoerregio’s de nieuwe De Lijn-flexbussen, de opvolger van de belbussen. Deze flexbussen kunnen gereserveerd worden via de Hoppincentrale. Vanaf dan zal er gebiedsdekkend flexvervoer zijn in heel de vervoerregio Antwerpen.

Dat flexvervoer wordt ingezet op momenten en locaties waar het inzetten van een reguliere bus niet efficiënt is. Het flexvervoer zal uitgebreider zijn dan het huidige belbusaanbod, niet alleen omdat het een groter gebied bestrijkt en meer gemeentes bedient, maar ook een ruimere beschikbaarheid biedt. De flexbussen krijgen doorgaans bredere tijdsvensters waarin de reiziger kan rekenen op het vervoer. Concreet betekent dit wel dat zeventien procent van de haltes zal verdwijnen. Op 25 oktober waren er nog 19 639 haltes. Daarvan blijven er 16 392 over. De Lijn berekende hoeveel inwoners een halte zullen hebben op minder dan 750 meter van hun woning. Het gaat hier wel om gebieden met minstens 200 inwoners per vierkante kilometer. In vervoerregio Antwerpen is dat 99,5 procent (was 97,2 procent), in vervoerregio Kempen 95,3  procent (was 95,9 procent) en in vervoerregio Mechelen 98,7 procent (was 98,9 procent).

Vanaf woensdag 6 december kan iedereen een flexrit reserveren (voor een rit vanaf 6 januari) via de Hoppincentrale, de app., de website of telefonisch. Alle tarieven en vervoerbewijzen van De Lijn zijn geldig op de flexbussen. Op zo goed als het volledige grondgebied van de vervoerregio Antwerpen zal men vanaf 6 januari gebruik kunnen maken  van de flexbusjes. Uitzonderingen waar het niet kan zijn het havengebied (wel in de woonzones) en de haltes op de vrije tram- en busbanen.

Reserveren kan tot 30 minuten voor men wil vertrekken. Daags voordien (om 17 uur) krijgt men een bericht van De Lijn wanneer men zal worden opgehaald. De exacte tijd wordt bevestigd één uur, 30 minuten en 10 minuten voor aankomst van het voertuig. Via de app. kan je de exacte locatie van je flexbus volgen. Betalen doe je op dezelfde manier als waarop je een gewone busrit betaald. Een Mobib- of tienrittenkaart is dus ook geldig.

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn: ‘De manier waarop de klant wordt afgehaald hangt natuurlijk af van welk vervoermiddel er op dat moment vrij is. Dat kan gaan om een gewone wagen, een busje van vier of van acht,… Het principe is dat je altijd vertrekt van een flexhalte die gaat naar een halte van het kernnet of het aanvullend net, van waaruit je verder kan met een gewone bus of tram . Het is dus geen persoonlijke taxidienst. We willen de middelen voor het openbaar vervoer inzetten op de plaatsen waar het het meest gebruikt wordt. Mensen die afgezonderd wonen zullen mogelijk een grotere verplaatsing moeten maken dan vandaag,  vandaar dat we regelmatig een evaluatie moeten doen met de vervoerregio’s. Het kan goed zijn dat er twee dagen lang niemand opstapt aan een bepaalde halte van een flexbus. Wanneer er iemand reserveert wordt de route van het busje aangepast.’ Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Mobiliteit: ‘Wanneer je elke halte – zeker in de buitengebieden – moet gaan aandoen, heb je langere reistijden. Dat willen we net voorkomen door te automatiseren. Om het openbaar vervoer sneller te maken verdwijnen een aantal haltes maar de flexbussen moeten dat opvangen.’ De overige wijzigingen aan reistijden en lijnen zijn immens groot. Daarover zal De Lijn de volgende weken uitgebreid informeren. Dat zal maandag al gebeuren voor de vervoerregio Antwerpen waar de grootste veranderingen zich situeren op Linkeroever.

Edwin MARIËN

Foto De Lijn

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten