• 02/12/2024

Vanaf 1 april is nieuwe stedenbouwkundige verordening van kracht in de stad Mechelen

MECHELEN – De stad Mechelen werkte het voorbije jaar intensief aan het herschrijven van de stedenbouwkundige verordening. Hierin staan alle voorschriften waarmee iedereen die in Mechelen wil (ver)bouwen rekening dient te houden. De basisverordening van 1933 was na zo’n 80 jaar danig verouderd, dat deze in 2015 grondig herwerkt werd. Acht jaar later krijgt het document opnieuw een update. Vanaf maandag 1 april treedt de vernieuwde stedenbouwkundige verordening van Mechelen in werking.

Wie bouw- of verbouwplannen heeft in Mechelen en hiervoor een omgevingsvergunning nodig heeft, moet deze plannen toetsen aan de Mechelse stedenbouwkundige verordening. Dit is een regelgevend kader dat de visie omtrent bouwen en verbouwen in de stad vormgeeft aan de hand van concrete bouwvoorschriften.

Greet Geypen (Voor Mechelen, zie foto), schepen van stedenbouw: ‘Een stedenbouwkundige verordening mag niet louter een statisch document zijn. Enerzijds vanwege praktische zaken zoals het aanpassen van de nieuwe regelgeving of het verduidelijken van definities.’

‘Anderzijds kunnen we zo beter inspelen op nieuwe inzichten zoals bijvoorbeeld duurzame maatregelen, alternatieve woonvormen, wonen boven winkels, ontharding en een kader voor deelwagens.’

De nieuwe stedenbouwkundige verordening introduceert verschillende versoepelingen. Een voorbeeld hiervan is de regeling met betrekking tot de oppervlakte van binnenruimtes in appartementen. In de huidige stedenbouwkundige verordening kan slechts twintig procent van het aantal appartementen in een nieuw woonproject, een binnenruimte hebben die kleiner is dan 80 vierkante meter.

Geypen: ‘In tegenstelling tot vroeger moet er achter deze gevelopening in de voorgevel geen levendige ruimte meer zijn. Dat kan dus ook een fietsenstalling zijn of een berging of dergelijke. Dit laat ook meer maatwerk mogelijk in te verbouwen woningen. Het is aan de inwoners om te bepalen hoe zij hun huis willen indelen en inrichten.’

Mechelen staat open voor verschillende woonvormen die kunnen bijdragen aan een gevarieerd en inclusief woonaanbod. Dit omvat onder meer verschillende vormen van cohousing, kangoeroewonen en andere innovatieve woonconcepten. Mechelen moedigt deze woonvormen aan en ondersteunt deze in nieuwe woonprojecten en renovaties. Ook wonen boven winkels wil de stad maximaal faciliteren. Dit om leegstand in het kernwinkelgebied tegen te gaan en het potentieel van nieuwe woongelegenheden maximaal te benutten. Voor deze panden komen er afwijkingsmogelijkheden op onder meer de minimale binnenruimtes, parkeerplaatsen en fietsenstallingen van appartementen.

Andere maatregelen zijn het beperken van verhardingen en bijgebouwen en de verplichte aanleg van een groendak bij nieuwe platte daken groter dan twintig vierkante meter. Nieuwe grote woonprojecten van twintig of meer woningen dienen een aandeel functies te voorzien die anders zijn dan wonen, zoals een bakker, een superette of een dokter,… . Bij het beoordelen van aanvragen voor historisch waardevolle gebouwen zal de wenselijkheid van het behoud van de bestaande waardevolle elementen als uitgangspunt genomen worden.

Nog een nieuwigheid in de stedenbouwkundige verordening betreft hospitawonen. Dit is een alternatieve woonvorm waarbij een eigenaar één of meerdere kamers van minstens twaalf vierkante meter in zijn eengezinswoning of appartement verhuurt en minstens één specifieke ruimte (toilet of badkamer/douche of keuken) deelt met de huurder. De eigenaar woont dus zelf ook in de woning. De volledige nieuwe stedenbouwkundige verordening vind je hier  (EM / Foto Open Vld)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten