• 19/07/2024

Vaccinatiecentrum Voorkempen zet 2 500 vaccins per dag en verlicht druk op huisartsen

SCHILDE – Het vaccinatieteam van de Voorkempen dankt de burgers voor het vertrouwen in het vaccinatiecentrum in de Witte Kerk van Schilde tijdens deze herfstcampagne.

Getuige hiervan is de hoge vaccinatiegraad die er al na drie weken vaccineren werd behaald. Hiermee verlaagt men de druk op de huisartspraktijken en op de ziekenhuizen tijdens de verwachte achtste COVID-golf.

Sinds de start van de herfstcampagne werden ruim 28 000 vaccins toegediend in het Vaccinatiecentrum Voorkempen. Bijna 2 000 dosissen werden afgehaald door de woonzorgcentra en door andere collectiviteiten in de ELZ Voorkempen.

De komende weken staan er al 20 000 afspraken ingeboekt. Bijna 60 procent van de populatie achttienplussers die in aanmerking komt voor de boosterprik heeft momenteel een vaccin toegediend gekregen of een afspraak ingepland.

Pieter Porriau, woordvoerder van ELZ Voorkempen: ‘Dankzij deze hoge cijfers zien we in de prioritaire groep van 65-79 jarigen al een vaccinatiegraad van meer dan 75 procent. Ook alle 80-plussers die in juni de lentebooster hebben ontvangen, werden recentelijk uitgenodigd voor een vijfde prik.’

‘Van zodra er drie maanden verstreken zijn sinds de vorige prik, krijgen zij nu ook een herfstbooster.’

‘Beide groepen zijn prioritair in deze campagne. Momenteel is de vaakst aangetroffen variant de omikron BA.5.’

‘Het aangepaste vaccin dat we nu gebruiken, met name Pfizer Comirnaty Adapted versie 1, is bij elk individu voldoende doeltreffend om complicaties van de infectie te vermijden en biedt zo belangrijke individuele bescherming. ‘

Ook huisartsen zien deze cijfers graag gezien de voorbije jaren uitermate druk waren. Dr. Sven Beersmans, medisch coördinator van het vaccinatiecentrum en zelf huisarts in Zoersel: ‘We hopen dat het najaar, een periode waarin veel infecties van de bovenste luchtwegen voorkomen, maximaal gevrijwaard blijft van de bijkomende COVID besmettingen.’

Porriau: ‘Ook bij de burgers tussen achttien en 64 jaar zien we een hoge responsgraad. Zij krijgen de mogelijkheid om zichzelf te beschermen tegen mogelijke ziekenhuisopname en tegen complicaties na covidbesmetting zoals long-COVID. Iedere burger kan voor zichzelf de keuze maken, maar we merken dat dit gebeurt op een rationele manier waarbij alle voor- en nadelen worden afgewogen.’

Toch is elke prik belangrijk. Dr. Beersman: ‘Hoe minder patiënten met COVID in het ziekenhuis belanden, hoe kleiner de kans is dat de reguliere zorg in de ziekenhuizen opnieuw moet worden uitgesteld.’.

De coördinatoren van het vaccinatiecentrum Voorkempen danken opnieuw en uitdrukkelijk alle vrijwilligers en medewerkers die het mogelijk maken om zo’n 2 500 vaccins per dag toe te dienen. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten