• 14/06/2024

Vaccinatie zonder afspraak in Pallieterland, Duffel is een AED-toestel rijker

DUFFEL – Op zaterdag 17 juli kan je tussen 12 en 16 uur zonder afspraak terecht in vaccinatiecentrum Pallieterland. Men prikt die dag het Johnson & Johnson-vaccin, wat maakt dat je met één prik volledig gevaccineerd bent. Je kan enkel langskomen als je achttien jaar of ouder bent en eerder nog geen COVID-vaccin kreeg. Je moet ook inwoner zijn van één van de vijf gemeenten van Eerstelijnszone Pallieterland (Lier, Berlaar, Nijlen, Ranst of Duffel). Breng zeker je e-ID (identiteitskaart) mee naar het vaccinatiecentrum.

Let wel, op = op. Om zeker te zijn dat er een vaccin klaarligt, kan je het via https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FXjZW7VQd0e5_32-eGWooXTb7jFrDVhHh1pe2GtCu1lUOFJRQzEwMVNEMlJaMUJGQVZHTThIRjdLUS4u reserveren. Dit is echter niet verplicht. Je krijgt daarna nog een bevestiging van je reservatie. Ook wie al een afspraak maakte voor een eerste vaccinatie op een latere datum, maar liever sneller gevaccineerd wordt, kan zaterdag langskomen.

De gemeente Duffel is een AED-toestel rijker. Het nieuwe toestel vind je in de Zijpstraat, aan de tomatenautomaat van het Huis van de Tomaat.

Een automatische externe defibrillator of AED is een eenvoudig te bedienen, draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies, en leidt een aanwezige hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem of haar overnemen.

Duffel telt ondertussen al verschillende AED-toestellen: aan de bibliotheek, het zwembad, woonzorgcentrum Sint-Elisabeth, gemeentelijke latere school De Meyl en aan de kantine van KVV Duffel in sportcentrum Mijlstraat. Voor het eerst stelt ook een ondernemer een AED-toestel beschikbaar. Het nieuwe AED-toestel hangt in de Zijpstraat, aan de tomatenautomaat van het Huis van de Tomaat. Zowel medewerkers van het landbouwbedrijf als voorbijgangers en buurtbewoners kunnen het gebruiken. Luc Van Houtven (CD&V, midden op de foto), schepen van het technisch centrum: ‘Het lokaal bestuur heeft een subsidiereglement opgemaakt om ook voor Duffelse organisaties en verenigingen een aankoop van een AED-toestel te ondersteunen en te stimuleren. De medewerkers van ons technisch centrum zorgden voor de plaatsing.’

Deze aankoop past binnen het charter ‘Hartveilige Gemeente’. Lili Stevens (CD&V), schepen van welzijn: ‘Het charter heeft tot doel om de overlevingskansen van mensen die een hartstilstand meemaken, zo groot mogelijk te maken. We weten immers dat het overgrote deel van deze hartdoden voorkomen kan worden door snel en accuraat op te treden. Daarom investeren we in de plaatsing van een aantal AED-toestellen op strategische plaatsen op ons grondgebied.’ Zaakvoerder van het Huis van de Tomaat, Filip Pittoors (links op de foto): ‘Ons bedrijf is intussen 27 jaar actief in de Zijpstraat. We vinden het heel belangrijk dat onze 25 medewerkers onmiddellijk geholpen kunnen worden indien nodig. Dit geldt ook voor onze buurt, Duffel-Mijlstraat, een buurt waar we een nauwe band mee hebben. Hopelijk hebben we het toestel nooit effectief nodig.’ (EM / Foto Gemeente Duffel – rechts op de foto burgemeester Sofie Joosen – N-VA))

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten