• 14/06/2024

Vaccinatie en onderzoek bij Log!Ville op Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel

NIEL – Het gebouw op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel, Log!Ville, wordt het vaccinatiecentrum voor Eerstelijnszone RupeLaar (Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle en Aartselaar). Er gebeurt echter meer dan enkel dat op het park. Vier bedrijven maken mee het verschil in de strijd tegen COVID-19. FLUIDDA, NSX, eTheRNA en eu.reca.

Het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel brengt innovatieve bedrijven actief binnen Health en Environment samen op een campus. Het park, gelegen in een groene oase, zet sterk in op de creatie van een inspirerende werkomgeving die bedrijven, van startup tot multinational, alle kansen biedt om succesvol te groeien. POM (Provinciale OntwikkelingsMaatschappij) – Antwerpen, eigenaar en ontwikkelaar van het park, realiseert momenteel zo’n 8 500 vierkante meter bijkomende labo- en kantooroppervlakte. Vandaag zijn er een dertigtal bedrijven actief, samen goed voor 600 banen.

Luc Broos, algemeen directeur van POM Antwerpen, eigenaar en ontwikkelaar van het park: ‘Log!Ville is oorspronkelijk bedoeld als een open demonstratiecentrum voor de logistieke sector in Vlaanderen en moet nog opgeleverd worden. Al is het wel al uitgerust met de nodige nuts- en veiligheidsvoorzieningen. Doel was om het gebouw dit voorjaar officieel te openen, maar dat zal nu dus enkele maanden uitgesteld moeten worden.’ De bedrijven op het park hebben veel innovatiekracht in huis. Die zetten ze onder meer in voor oplossingen die de coronacrisis helpen bestrijden.

Zo zorgt FLUIDDA ervoor dat de diagnose en de behandeling van COVID-19-patiënten zo efficiënt en optimaal mogelijk verloopt, dankzij de door hen ontwikkelde techniek ‘functionele respiratoire beeldvorming’ (FRI). Bij COVID-patiënten zijn de kleine bloedvaten in de longen aangetast door het virus, wat voldoende zuurstofopname sterk verhindert. Op een gewone CT-scan is de aantasting van de kleine bloedvaten in de longen niet zichtbaar, maar met de FRI van FLUIDDA kan in beeld worden gebracht hoe ernstig de aantasting is.

NSX werkt samen met Health Endeavour voor Zipster, een digitaal platform dat zorgverleners helpt bij het doorverwijzen van patiënten naar lokale welzijnsactoren. Op basis van een psychosociale bevraging van de patiënt kan de zorgverlener via Zipster de ondersteuningsnoden van de patiënt detecteren én een doorverwijzing initiëren naar de juiste welzijnsactoren. Dit jaar zullen vijftien eerstelijnszones aan de slag gaan met Zipster om patiënten door te verwijzen naar één of meerdere van de 30 aangesloten organisaties.

TheRNA, een spin-off van de VUB,  richt zich op kankertherapieën en behandelingen van infectieziekten. Het participeert in een consortium met Noord-Amerikaanse en Europese partners. De expertise die het bedrijf inbrengt heeft betrekking op het zogeheten messenger-RNA (mRNA), dat werkt als een boodschapper in cellen om het immuunsysteem tot actie aan te zetten. Deze technologie ontwikkelde eTheRNA voor patiënten met huidkanker, maar is ook inzetbaar tegen andere kankertypes en tegen virale infecties. Uniek aan deze therapie is dat ze niet intraveneus wordt toegediend, maar via de neus. European Respiratory Cluster Antwerp (eu.reca) is een netwerk dat zich toelegt op alles wat betrekking heeft op de menselijke long. Samenwerking verbeteren, innovatie versnellen en kennis delen, zijn belangrijke doelstellingen.  (EM / Foto POM Antwerpen)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten