• 18/07/2024

Vaccinatie: alle 65+-ers krijgen uitnodiging voor Mol, Lier zit aan 60+-ers

MOL – Vaccinatiecentrum Baldemore verstuurde 3 350 nieuwe uitnodigingen voor vaccinaties met Pfizer voor inwoners uit Balen, Dessel, Mol en Retie van de geboortejaren 1954, 1955, 1956, 1957 en enkele mensen uit 1958. Deze mensen verwacht men voor een prik tussen donderdag 6 en zaterdag 8 mei. De nieuwe uitnodigingsronde betekent dat op 8 mei alle 65-plussers die kiezen voor vaccinatie, hun eerste prik hebben ontvangen. Daarnaast werden ook al een aantal mensen met onderliggende ernstige aandoeningen uitgenodigd. Zij worden opgenomen in de Vlaamse databank na een analyse door de ziekenfondsen.

n totaal dient men deze week – van gisteren tot en met morgen – 2 341 eerste prikken Pfizer toe. Met 1 006 vaccinaties op donderdag en 1 020 prikken op zaterdag zijn dit deze week topdagen. Als deze cijfers verwerkt zijn staat men morgenavond op een vaccinatiegraad van 80,7 procent bij de 65-plussers. Gisteren bedroeg de officiële vaccinatiegraad nog 66,4 procent bij de 65-plussers. De vaccins die men deze week toediende, zullen pas zondag of maandag in de officiële cijfers verwerkt worden, waardoor ze met ongeveer vijftien procent stijgen. Omdat men met het vaccinatiecentrum werkt tot 23 uur , zit er voor het vaccinatiecentrum een dag extra vertraging op het geautomatiseerd verwerken van de cijfers. Op het niveau van de 18-plussers zit de vaccinatiegraad momenteel officieel op 26,4 procent. Na de verwerking van de vaccins van deze week komt men op een vaccinatiegraad bij alle volwassen inwoners uit van 29,9 procent.

Voor de eerste week ontvangt men 3 000 vaccins Pfizer voor een eerste prik. ,Naast deze toezegging zijn ook nog steeds toezeggingen voor AstraZeneca en Johnson & Johnson mogelijk. Dit hangt volledig af van de beslissingen die voor beide vaccins zullen genomen worden door de hogere overheid. Ook voor de tweede vaccinatieprik met AstraZeneca wacht men de richtlijnen af. Naast de eerste prikken met Pfizer heeft men voor de eerste week van mei nog een levering van 1 400 Pfizers voor de tweede prik. De combinatie van meerdere vaccins op dezelfde dag in het vaccinatiecentrum vraagt voor de organisatie een hele logistieke puzzel, aangezien elk vaccin een andere werkwijze vereist.

In vaccinatiecentrum Pallieterland zijn er 19 371 vaccins gezet, en telde men 439 no-shows. De uitnodigingen voor de week van 3 mei zijn allemaal vertrokken. Die week zouden er 5 940 vaccins gegeven kunnen worden. Daarmee zit men ondertussen aan geboortejaar 1961. Ook personen met onderliggende aandoeningen worden mee uitgenodigd. Gisteren en vandaag gebeurden er mobiele vaccinaties bij mensen thuis. In tegenstelling tot wat eerder werd gecommuniceerd was dit niet met Johnson&Johnson-vaccins. Die werden namelijk ingetrokken door de fabrikant. Men vaccineert mobiel met AstraZeneca (nieuwe naam: Vaxzevria). De meeste mensen die thuis gevaccineerd worden behoren niet tot de leeftijdscategorie onder 55 jaar. Pallieterland heeft gewerkt met Qvax, de Vlaamse reservelijst. Dit platform heeft de test goed doorstaan, de Qvax-lijst wordt dus vanaf nu ook gebruikt in Lier. De twee eerder opgestelde reservelijsten van 65-plussers en van essentiële beroepen worden ook opgebruikt. Het uitnodigingensysteem voor uitnodigingen is vanaf maandag gewijzigd. Dat wil zeggen dat mensen, wanneer ze hun uitnodiging ontvangen, zelf een afspraak moeten vastleggen. Surf naar www.laatjevaccineren.be/registratie en meld je aan met je vaccinatiecode. (EM/ Foto Gemeente Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten