• 18/07/2024

Vaarverbod op deel Kleine Nete, zonnepanelen op sociale woningen in Herentals

HERENTALS – Vanaf morgen woensdag 10 augustus is het verboden om van de Waterral naar Grobbendonk te varen. Het water is op verschillende plaatsen niet diep genoeg. Van Kasterlee naar de Waterral is varen nog wel toegestaan. Het vaarverbod is een beslissing van de Vlaamse overheid. Bij lage waterstanden kunnen kano’s, bootjes, vlotten en dergelijke oevers en planten beschadigen. Bovendien kunnen ze de bodem makkelijk omwoelen, wat nadelig is voor viseieren en kleine dieren. Het water moet daarom minimaal 50 centimeter diep zijn om schade te vermijden. De Vlaamse overheid meet elke week de waterstand. Als het water weer diep genoeg is, wordt het verbod opgeheven.

De woningen van het nieuwe sociale-huisvestingsproject aan Zavelstraat/Ganzenplein in Herentals krijgen half augustus zonnepanelen. Samen met een aantal sociale woningen in Temse zijn het de allereerste op sociale woningen in Vlaanderen. Het gaat om proefinstallaties voor het grootste zonnepanelenproject ooit in Vlaanderen.

De hele operatie wordt geleid door ASTER, een initiatief van de Vlaamse sociale huisvestingssector, dat investeert in duurzaam sociaal wonen. Met dit project biedt het een oplossing voor een oud zeer: sociale huurders kunnen niet investeren in zonnepanelen, want het is hun dak niet en sociale huisvestingsmaatschappijen investeren niet in zonnepanelen, want zij kunnen de investeringskost niet doorrekenen aan de sociale huurders die genieten van het voordeel van goedkope zonnestroom.  De laatste jaren neemt de energie-armoede in Vlaanderen nochtans toe. Meer en meer mensen komen letterlijk in de kou en het donker te zitten. De zonnestroom is 25 tot 30 procent goedkoper dan het huidige sociale dagtarief en tot 40 procent goedkoper dan de commerciële elektriciteitstarieven.

In september start de echte uitrol over heel Vlaanderen. In de opstartfase zullen wekelijks 50 woningen van zonnepanelen worden voorzien. Eens op kruissnelheid zullen dat er 400 per week zijn. De komende drie jaar worden zo bijna 400 000 zonnepanelen geplaatst op de daken van meer dan 50 000 sociale woningen. 150 000 mensen die in sociale woningen wonen, krijgen zo toegang tot zonne-energie.

Zowel juridisch, financieel, technisch als logistiek was het geen evidente oefening. Etienne Audenaert, voorzitter van ASTER en directeur van WoonAnker Waas: ‘Begin dit jaar leek alles duidelijk en wilden we aan de slag, maar toen veranderde de wereld van de zonnepanelen volledig. De terugdraaiende teller werd afgeschaft en het terugverdienmodel van ASTER viel in duigen. Het ASTER-team moest opnieuw aan de slag.’

‘Vandaag zijn we zo ver.  ASTER kan eindelijk van start gaan. De opdracht voor de plaatsing van alle zonnepanelen is gegund aan EnergyVision. Parallel werd ook de financieringsovereenkomst met Belfius Bank ondertekend. Voor de injectie van de zonnestroom die niet door de sociale huurders gebruikt wordt, is er een akkoord gesloten met Energie.be.’

ASTER investeert meer dan 150 miljoen euro in Vlaamse zonne-energie. Deze investering kan, binnen de huidige aanbesteding, verder uitgebreid worden tot maximaal 400 miljoen euro, goed voor één miljoen zonnepanelen tegen midden 2026. (EM / Foto De Waterral)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten