• 21/05/2024

Bart Somers minister van Inburgering en Gelijke Kansen

V-dag: Militaire band uit Kiev neemt deel aan plechtigheden

MECHELEN – Naar jaarlijkse traditie organiseert het stadsbestuur een plechtigheid op V-dag. Dit jaar neemt een militaire muziekband uit Kiev deel aan de muzikale omlijsting. Na de plechtigheden in de voormiddag geeft de band nog een concert op de Botermarkt om 13u.

Met de aanwezigheid in ons land wil de muziekband uit Kiev blijvende aandacht vragen voor de oorlog in Oekraïne. Vandaag spelen ze in Antwerpen, op V-dag in Mechelen.

Burgemeester Bart Somers: “Tijdens hun concert op de Botermarkt zullen ze zelfs een door vijandig vuur geraakte ambulance opstellen. Daarmee willen ze tonen dat zelfs hulpverleners in het oorlogsgebied niet worden gespaard. De aanwezigheid van de delegatie in onze stad markeert ook de gevoeligheden van onze stad met Oekraïne. Dit jaar is het overigens exact 80 jaar geleden dat twee grote bombardementen in Mechelen 400 dodelijke slachtoffers eisten en een veelvoud aan gewonden. Het herinnert ons eraan dat ook onze stad een mensenleven geleden een spookstad is geweest. Eind mei 1944 was er in Mechelen geen familie waarin geen slachtoffers waren gevallen…”

programma V-dag:

09.45u: aanvang plechtigheid aan het Monument van de Politieke Gevangenen op de Van Benedenlaan met tromgeroffel en Te Velde – bloemenhulde door de stad – Last Post – bloemenhulde oud-strijders en gelijkgestelden, vaderlandslievende verenigingen, scholen – verkorte volksliederen.

10.00u: verplaatsing met de autocars, voorafgegaan door de optocht, naar Monument der Gesneuvelden op Sint-Romboutskerkhof. Korte plechtigheid.

10.15u: Toespraak door burgemeester Bart Somers
Bloemenhulde – tromgeroffel – Last Post – uitvoering van de nationale hymnen van Groot-Brittannië, U.S.A., Frankrijk, Vlaanderen en België, gevolgd door het begroeten van de oud-strijders.

10.45u: Optocht naar de Grote Markt: Zijkant Stadhuis gezamenlijk optreden van de politieharmonie en de militaire band. Beide ensembles spelen een stukje apart en samen de Europese hymne van Beethoven.

13u: Militaire band speelt concert op de Botermarkt (bij slecht weer in de Jezuïetenkerk)

Foto Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten