• 14/06/2024

UZA Edegem klaar om kankerpatiëntjes vanuit Oekraïne op te vangen

EDEGEM – Vijf Belgische organisaties slaan de handen in elkaar om kinderen met kanker uit Oekraïne te helpen: A.E.C. (Aide aux enfants Cancéreux, Luik), KickCancer (België), Sun Child (Brussel), Kinderkankerfonds (Vlaanderen) en Tuki (Vlaanderen). Kinderkankerfonds en Tuki werken hiervoor onder meer samen met UZA Edegem.

België verwacht, afhankelijk van de beschikbare plaatsen in de Belgische kinderoncologieafdelingen, ongeveer 30 kinderen die dringende zorg nodig hebben samen met hun familie. Hun aankomst in België zal op Europees niveau worden gecoördineerd en zal naar verwachting vrij snel verlopen. De situatie in Polen is niet houdbaar vanwege het grote aantal zieke kinderen die daarheen gevlucht zijn. Om de evacuatie en de dringende medische hulp op gang te brengen, hebben de vijf partnerorganisaties ongeveer 400 000 euro aan financiële steun nodig.  A.E.C., Kinderkankerfonds, Sun Child en Tuki zullen voornamelijk zorgen voor de opvang van de zieke kinderen en hun families: onderdak zoeken, financiële hulp, aankoop van materiaal, logistieke hulp voor transport, dekking van medische kosten die niet worden terugbetaald door de Belgische sociale zekerheid…

Deze vier organisaties zullen ook ondersteund worden door andere organisaties van het netwerk www.childrencancer.be. KickCancer zal op haar beurt een coördinerende rol spelen op Belgisch niveau alsook tussen België en de Europese landen.  Delphine Heeren, oprichtster van KickCancer: ‘Samen fondsen werven en samenwerken is een evidente keuze voor de vijf organisaties, zo willen we ervoor zorgen dat Oekraïnse kinderen met kanker en hun families de best mogelijke ondersteuning krijgen, ongeacht in welk ziekenhuis ze worden opgenomen.’ De fondsen die zullen worden ingezameld worden in de eerste plaats gebruikt om de behandeling van de zieke kinderen zo snel mogelijk verder te zetten – zonder vertragingen – in een menswaardige en veilige omgeving.

Indien er meer geld wordt ingezameld dan nodig, zullen de extra middelen worden overgemaakt aan andere Europese organisaties die jonge patiënten uit Oekraïne opvangen. Het zou daarbij vooral kunnen gaan om de landen in de frontlinie voor opvang, zoals het eerder genoemde Polen of Roemenië. De donatie van deze fondsen en het bepalen van de behoeften ter plaatse zullen worden gecoördineerd door de Europese internationale organisatie Childhood International Europe, die het voortouw neemt voor deze Europese actie ter ondersteuning van Oekraïense kinderen met kanker.

De vereniging van vijf organisaties is alleen op zoek naar financiële steun en donaties (geen donaties in natura). Zij is echter ook geïnteresseerd in het gratis uitlenen of voordelig huren van woonruimte in de nabijheid van de afdelingen kinderoncologie. Voor dit soort steun kunnen donateurs contact opnemen met Tuki (welkom@tuki.be) voor accommodatie in het Antwerpse. De Koning Boudewijnstichting verleent haar medewerking aan het project. De giften vanaf 40 euro per jaar aan de Stichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45 procent op het werkelijk gestorte bedrag. Donaties kunnen  worden gedaan via https://team.kickcancer.org/nl/partner-checkout/oekraine-actie of via een overschrijving naar Koning Boudewijnstichting – Noodfonds voor Oekraïense kinderen met kanker, rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 met gestructureerde mededeling: ‘623/3701/40086’.  (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten