• 12/10/2024

Urnenveld heraangelegd in Mol Sluis, project ‘jeugd en toegankelijkheid’

MOL – Op maandag 28 februari start het gemeentebestuur met de heraanleg van het urnenveld op de begraafplaats van Mol Sluis. De verharding in dolomiet, die vooral bij regenweer het onderhoud van de grafmonumenten bemoeilijkt, wordt vervangen door graspaden. Om het ingezaaide gras de kans te geven om te kiemen en te groeien, vraagt het gemeentebestuur de paden tot zondag 1 mei zo weinig mogelijk te betreden.

Frederik Loy (CD&V), schepen voor groen en begraafplaatsen: ‘De paden worden aangelegd met plastic grasdals die worden opgevuld met teelaarde en daarna ingezaaid met een gras-klavermengsel. De nieuwe waterdoorlatende paden zijn properder, beter voor de waterhuishouding en geven het urnenveld een natuurlijker uitzicht. De stevige stabiele ondergrond zorgt ervoor dat de paden ook met rollator en rolstoel makkelijk begaanbaar zijn. Bovendien is het gras-klavermengsel beter voor de biodiversiteit en voor de bijen en de vlinders wanneer de klaver in bloei staat. Onze uitvoeringsdienst zal de werken zeer voorzichtig en zorgvuldig uitvoeren. Toch vragen we om alle bloemstukjes, foto’s, ornamenten,… die los op het grafmonument staan tijdelijk te verwijderen vóór 28 februari. De nabestaanden worden vooraf per brief op de hoogte gebracht.’

Nog tot donderdag 12 mei nemen acht basisscholen uit Mol deel aan het scholenproject ‘Jeugd en toegankelijkheid’. Mensen met een beperking delen hun ervaring over de beperkingen die zij dagelijks ondervinden omwille van de onaangepaste omgeving. Daarnaast krijgen kinderen de kans om zelf te ontdekken hoe het is om met een beperking te functioneren door onder meer zelf op pad te gaan met krukken, blindenstok, rolstoel,…

Wendy Soeffers (N-VA), schepen voor personen met een beperking: ‘Het project ‘Jeugd en toegankelijkheid’ richt zich tot leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar. Het moet kinderen bewust maken dat mensen met een beperking gelijkwaardig zijn en ook recht hebben op een omgeving die voor hen bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is. Het project is een initiatief van de dienst seniorenplus in samenwerking met de Adviesraad voor personen met een beperking.’

Na de projectdag gieten de kinderen hun bevindingen over de toegankelijkheid van hun school of schoolomgeving voor personen met een beperking in een rapport. Dit rapport wordt later tijdens de slothappening op dinsdag 31 mei in Zaal ‘t Getouw aan het gemeentebestuur overhandigd.

Aan de hand van een aantal praktische opdrachten krijgen kinderen de kans om zelf te ontdekken hoe het is om met een beperking te functioneren (blind, slechtziend, rolstoelgebruiker, doof, slechthorend, een ledemaat missen,…). Hulpmiddelen zoals rolstoelen, krukken, blindenstok, brailleschrift en gebarentaal komen onder meer aan bod.

Volgende scholen nemen dit jaar deel aan het project: Millekemol, Millegem (vorige vrijdag, zie foto), Sint-Jan Berchmanscollege, Centrum (op donderdag 24 februari), Klim-Op, Ginderbuiten (op dinsdag 15 maart), Mozawiek, Ezaart (op dinsdag 22 maart), De Zandloper, Rauw (op vrijdag 22 april), Alles Kids, Gompel (op donderdag 28 april), t Egeltje, Achterbos (op donderdag 5 mei) en ‘t Schrijvertje, Centrum (op donderdag 12 mei). Mogelijk wordt deze lijst nog verder aangevuld. (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten