• 23/06/2024

Urban Sports, graffiti en hiphop staan centraal op nieuw street culture festival

ANTWERPEN – Op zaterdag 2 en zondag 3 september vindt een nieuw street culture festival plaats in Park Spoor Noord, ‘Straatgenoten’. Het brengt de spectaculaire en internationale World Chase Tag weer naar Antwerpen, net als een open jongerenkampioenschap 3×3, en de eerste grote sneakerbeurs in de stad. Nog veel meer urban sports, graffiti en hiphop moeten voor een unieke sfeer zorgen. Dat allemaal in samenwerking met Sporting A en organisaties die actief zijn in de Antwerpse street culture scene.

​Straatgenoten is een laagdrempelig festival voor een groeiende, boeiende en diverse gemeenschap. Voor hen is sport een manier om zich uit te drukken en maakt het deel uit van een manier van leven, waarin ook muziek en mode een rol spelen. Straatgenoten bundelt urban sports, mode, kunst en muziek. ​Graffiti-artiest Rise van Aerosol Kings, de Skateboard Academy, Unboxed Sneakers en nog andere partners schetsten bij de lancering vandaag een beeld van de Antwerpse street culture en van Straatgenoten.

Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport: ‘Urban sports zijn niet meer weg te denken uit het Antwerpse straatbeeld en sportbeleid. Sporting A zet al jaren in op infrastructuur op maat en urban events op lokaal en (inter)nationaal niveau. Als stad willen we die voortrekkersrol blijven spelen in de stedelijke jongerencultuur en de urban sportscene. In een superdiverse wereldstad als Antwerpen hoort een street culture festival thuis. ‘Straatgenoten’ capteert heel goed wat er leeft bij de community en giet dit in een verbindend en representatief concept, gestoeld op de sleutelwaarden van de straatcultuur. Bovendien staat ‘Straatgenoten’ open voor iedereen, ook voor bezoekers die op het eerste gezicht weinig raakvlakken hebben met deze leefwereld. Zij krijgen de kans om urban sports te ontdekken en het gat in hun urban culture te dichten.’ ​Straatgenoten is grotendeels een gratis festival. Bezoekers kunnen 2 en 3 september zonder inkomgeld te betalen komen genieten van alle urban sporten, inclusief muziek en kunst. Enkel deelnemen aan de 3×3 basket (30 euro per team) is betalend.

Sven Van den Abbeele van het organiserende sports agency Stick Together: ‘Het is belangrijk om samen te werken met Antwerpse en authentieke partners. Zij kennen en voelen de street culture het best. Vrijheid en creativiteit zijn waarden die hen verbinden. Dat moeten we respecteren, want die street community moet zich thuisvoelen op Straatgenoten. Anderzijds willen we ook andere Antwerpenaren laten proeven van enkele coole urban sports en onderdompelen in een heerlijke sfeer. Kijken, genieten en meedoen. Het kan allemaal.’

HET PROGRAMMA: ZATERDAG:  ​World Chase Tag (acht buitenlandse teams strijden voor de overwinning en voor een plaats op het WK), Antwerps kampioenschap pleintjesbasket 3×3, ​zowel in het overdekte skatepark als in de vernieuwde skate bowl van Park Spoor Noord zullen initiaties en demo’s free skate boarding gegeven worden, ​Ell Circo d’ell Fuego geeft workshops trapeze voor kinderen, tricks en ritme op een longboard, de mini-droids van de Antwerpse breakdance crew Battle Droids doen twee korte acts, Rising You stelt haar klimmuur open, de Antwerpenaren van Unboxed zijn gepassioneerd door sneakers, hiphop- en R&B-dj’s en graffiti zorgen voor nog meer vibes en kleur en enkele foodtrucks serveren streetfood. ZONDAG: Initiatie 3×3, ​Workshops World Chase Tag en de Unboxed Sneakerbeurs is ook zondag open. Info: www.straatgenoten.be. (EM / Foto Victoriano MORENO)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten