• 22/06/2024

URANIA streamt vanavond gratis omkaderingsprogramma rond Marslanding

HOVE – Vanavond om 21u55 onze tijd landt Perseverance (a.k.a. Mars2020) op Mars en dat na een zeven minuten tocht door de atmosfeer van de Rode Planeet.

Perseverance is de nieuwste Marsrover van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Het lijkt sterk op de in 2011 gelanceerde Curiosity. De belangrijkste taak van de nieuwe Marsauto is het verzamelen van bodemmonsters die uiteindelijk begin van de jaren 2030 op de Aarde moeten terechtkomen.

Vorige week kwamen er al een Arabische en een Chinese sonde in een baan om Mars. De wedloop naar de rode planeet is begonnen. Eigenlijk hadden ze met zijn vieren moeten zijn want ESA – het Europese  ruimtevaartagentschap –had ook een satelliet klaar maar door corona hebben ze die niet op tijd gelanceerd gekregen en moeten ze twee jaar wachten tot Mars weer dicht genoeg bij de Aarde staat voor de volgende lancering. Op het moment dat Aarde en Mars het kortst bij elkaar staan lanceert iedereen. Voor de Chinezen en de Arabische Emiraten is het de eerste keer. De Chinezen lanceerden meteen een satelliet die rond Mars blijft hangen, een lander en een jeep; de Emiraten sturen alleen een weerssatelliet.

Perseverance – beschermd aan de onderkant door een hitteschild en door een ‘deksel’ (backshell) aan de bovenkant – wordt tien minuten voor de binnenkomst in de atmosfeer afgezet door de Cruise Stage. De duik door de dampkring staat ook bekend als de ‘7 Minutes Of Terror’. Eerst zal het gedeelte van het vaartuig waar Perseverance op meegelift heeft – en waar tevens de Marshelikopter aan bevestigd zit – zich scheiden van de capsule. Vervolgens zal het vaartuig met een haastige 19 500 kilometer per uur de Martiaanse atmosfeer binnendringen. Wrijving met de atmosfeer zal de onderkant van het vaartuig opwarmen tot temperaturen die wel een verzengende 1 300 graden Celsius kunnen aantikken. Hierna zal de parachute worden uitgeklapt.  Een combinatie van hitteschild, parachute, remraketten en een zogenaamde  SkyCrane moeten Perseverance veilig en wel op het oppervlak zetten. Aan de onderkant van Perseverance werd Ingenuity bevestigd, een kleine drone die de eerste weken op Mars verondersteld wordt wat rond te vliegen, vooraleer Perseverance op zoek kan gaan naar sporen van leven dat misschien ooit te vinden was in de krater Jezero.

Alles wat de Amerikanen voordien naar Mars brachten waren vooral verkenners die bestudeerden hoe Mars is ontstaan, wat voor een kern de planeet heeft, hoe het met het weer zit,… Dit keer zoeken ze naar leven. Eerder heeft men ontdekt dat Mars op zijn minst geschikt is geweest voor leven. Er werden heel veel sporen van water gevonden. Het leven dat er is geweest moet eencellig zijn geweest:  onder de vorm van bacteriën.

Volkssterrenwacht Urania brengt het allemaal live bij u in de huiskamer. Meer zelfs. De livestream begint om 20u30 met een omlijstend en educatief programma vanuit  Hove. Om 21u30 wordt er overgeschakeld naar Nasa TV en dit tot na de landing. Heel die tijd krijgt u Nederlandstalige commentaar vanuit Urania. Dit is de link naar de livestream:  https://www.youtube.com/watch?v=xSS1LzTCe_E&feature=youtu.be

Om alvast in de sfeer te komen kan je de trailer bekijken:  https://www.youtube.com/watch?v=zgeWKaDHpxI&feature=youtu.be

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten