• 19/05/2024

Urania herdacht wetenschapper Michiel Coignet en heropende sterrenwacht

ANTWERPEN – Urania Hove herdacht één van Antwerpens grootste wetenschappers en heropende een meer dan 100 jaar oude sterrenwacht in hartje Antwerpen.

Dat deed Urania gisteren, tijdens de Dag van de Wetenschap, en tijdens een colloquium ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van het overlijden van Michiel Coignet. 

Deze zestiende-eeuwse wiskundige, astronoom en instrumentenmaker, werkzaam voor het Antwerps stadsbestuur en later voor de aartshertogen Albrecht en Isabella, en tijdgenoot van Rubens en Plantin was destijds beroemd in de hele Europese wetenschappelijke wereld.  

Ondertussen is hij jammer genoeg compleet in de vergetelheid geraakt. Het colloquium vond plaats in zaal Zirkus, Zirkstraat 36.

Op het programma stonden een aantal gerenommeerde sprekers, die elk een aspect van het werk van Coignet en van de tijd waarin hij leefde belichtten: dr. Roger Van der Linden, Urania-medewerker en colloquiumvoorzitter zorgde voor de inleiding; dr. Ad Meskens, lector wiskunde, Departement Onderwijs en training, AP-Hogeschool, Antwerpen: Michiel Coignet en het oplossen van hogere-graadsvergelijkingen’; dr. Zanna Van Loon, Conservator oude drukken en handschriften, Museum Plantin-Moretus: Vroegmoderne wetenschappelijke kennis in druk. Inzichten in het gedrukte oeuvre van Michiel Coignet’, prof. Emer. dr. Kris De Baere: De invloed van Michiel Coignet op de oceaannavigatie in de vroege  zeventiende eeuw’; Prof. em. dr. ir.arch. Piet Lombaerde: Michiel Coignet en zijn militaire kennis: een status questionis’; Arch. Rutger Steenmeijer, bestuurder BV Steenmeijer Architecten:De Antwerpenaar Michiel Coignet en de Sint-Jacobskerk’  en Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen: Het Antwerpen van Michiel Coignet’.

Aansluitend aan het colloquium opende burgemeester De Wever het Michiel Coignet Observatorium.

Deze sterrenwacht, gelegen op hetzelfde adres, Zirkstraat 36,  werd begin twintigste eeuw opgericht door het (Koninklijk) Sterrenkundig Genootschap van Antwerpen.

 Na de eeuwwisseling geraakte het observatorium in onbruik.  Medewerkers van Volkssterrenwacht Urania zijn momenteel volop bezig (in samenspraak met het KSGA) met de restauratie van de site en van de telescopen.  

Met dit observatorium krijgt Michiel Coignet eindelijk zijn stekje in de stad waar hij een leven lang woonde en werkte.

Vanaf volgend voorjaar zal Urania op regelmatige basis waarnemingsavonden organiseren in dit hernieuwd observatorium.  

Antwerpenaars zullen dan in hun eigen stad maan en planeten kunnen komen bewonderen.  

Danielle VERBUEKEN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten