• 21/06/2024

Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel: de fitste werkplek van Vlaanderen

DUFFEL – °Vorig jaar kon het niet omwille van corona maar deze lente organiseerden Medisch Centrum IDEWE, het Vlaams Instituut Gezond Leven en Gezondheidsconsulent Logo Mechelen opnieuw de 10 000-stappenclash. Onder de slogan No steps, no glory! gingen bedrijven tijdens de maand mei in heel Vlaanderen de uitdaging aan om te stappen tegen andere bedrijven.

Tijdens No steps, no glory! streeft elke deelnemende werknemer ernaar 10 000 stappen per dag te zetten. Coaches Bruce & Betty motiveren hen hierbij. Het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) Duffel werd winnaar van de Lenteclash 2021. Van alle ondernemingen zetten zij de meeste stappen per deelnemende werknemer, maar liefst 13 541 per dag. UPC Duffel mag zich daardoor de ‘Meest fitte werkplek van Vlaanderen’ noemen.

Bedrijven die aangesloten zijn bij de externe diensten Idewe, Liantis, Mediwet en Securex kunnen deelnemen aan ‘No steps, no glory! Dit jaar waren dat er zeventien waaronder Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel, het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Kempen uit Turnhout, uitzendbureau Sodalis uit Antwerpen en Havenbedrijf Cepa uit Antwerpen

Hannah Verhoeven, stafmedewerker bij Logo Mechelen: ‘UPC Duffel mag nu een jaar onze wisselbeker behouden en krijgt ook nog een pingpongtafel. UPC heeft al bewegingscoaches in dienst, andere bedrijven helpen wij met de opstart. Met onze wedstrijd ontstaat er niet alleen een competitie tussen bedrijven maar ook tussen collega’s. Zo deed er onder meer een transportbedrijf mee dat de afdelingen tegen elkaar liet strijden.

Nele Huveneers, fit for Work coach bij Idewe: ‘Voldoende bewegen zorgt voor gezondheidsvoordelen op fysiek en mentaal vlak. Als je regelmatig beweegt, ben je alerter, productiever en stressbestendiger, en neemt je job-tevredenheid toe. Bewegen is dubbel zo leuk als je het samen met je collega’s doet. Je bouwt aan de werksfeer, de teamspirit en het imago van je onderneming. Meer bewegen op het werk kan ook het absenteïsme verminderen. Bovendien zorgt meer beweging ervoor dat je beter ontwikkelde spieren en botten hebt en het risico op kanker neemt door dagelijks te bewegen af. UPC Duffel zet hard in op een gezonde behandel- en werkomgeving voor zowel patiënten als medewerkers.’

Binnen het UPC Duffel trekken vooral Sofie Dauwen (rechts op de foto) en Liesbeth Buytaert (links op de foto) aan de kar. ‘Wij werken beiden op de afdeling Stemming 2. Daar verblijven mensen met een bipolaire problematiek. Wanneer zij in hun manische periode zitten zullen zij extreem veel bewegen, zitten ze in hun depressieve fase, dan net niet. De uitdaging voor ons is om niet alleen onze patiënten, maar ook onze collega’s in beweging te zetten. Dit initiatief leende zich daar perfect toe. Tijdens de eerste week zetten de personeelsleden hier gemiddeld 5 900 stappen, tijdens de vierde week waren dat er al 13 451. Nu, er waren al een boel initiatieven. We hebben een Finse piste en een beweegbank en vanaf september wordt de site rookvrij. Wanneer wij als personeel sporten dan zet dat ook patiënten aan om te bewegen, ieder op zijn of haar niveau. Dit keer namen 63 van de 600 personeelsleden deel. Volgend jaar moeten dat er meer worden.’ Ook vanochtend, mochten zo’n 200 werknemers van het UPC een ontbijt afhalen. Dat lag klaar voor medewerkers die met de fiets naar het werk kwamen.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten