• 27/05/2024

Unieke groepstentoonstelling Carpetland. Critical Tapestries in Kunsthal Extra City

ANTWERPEN – Van morgen zaterdag 28 oktober tot zondag 14 april 2024 presenteert Kunsthal Extra City de unieke groepstentoonstelling Carpetland. Critical Tapestries. met maar liefst twaalf – hoofdzakelijk vrouwelijke – internationale kunstenaars wier artistieke praktijk zich afspeelt rond textiel en tapijten.

Als gelaagde maar eenvoudige artistieke drager zijn ze actueler dan ooit, maar ook historisch gezien zijn tapijten opvallend wijdverbreid. In heel wat culturen duiken arbeidsintensieve pareltjes op met een eigen esthetiek en complexe symboliek. Net daarom vormen ze het perfecte medium voor maatschappijkritisch werk dat de aandacht vestigt op geopolitieke en postkoloniale problematieken.

Carpetland. Critical Tapestries. focust minder op esthetische schoonheid en design, maar stelt in de eerste plaats kritische vragen rond vrouwelijke en veelal onzichtbare arbeid, rond productieprocessen en de teloorgang van oude technieken net als vragen rond culturele identiteit, migratie, diaspora en verschillende vormen van exotisme. Kunsthal Extra City is sinds 2021 gehuisvest in een voormalig Dominicanenklooster, een prachtige locatie die ruimschoots plaats biedt voor meer dan een dozijn aanzienlijke weefsels.

Carpetland. Critical Tapestries. biedt een prikkelende mix van internationale namen zoals Fátima Rodrigo Gonzales uit Peru, Isa do Rosário uit Brazilië, de Amerikaanse Natalia Nakazawa en jong beloftevol werk uit België. Steeds meer kunstenaars grijpen naar tapijten en textiel als artistieke drager en deze tentoonstelling is een uitgelezen kans om de meer kritische invulling van dit medium te leren kennen.

Curator Joachim Naudts: ‘De geselecteerde kunstenaars zetten in op tapijtkunst om maatschappijkritische kanttekeningen te plaatsen en de sociale facetten van productieprocessen te bevragen. We kijken voorbij de hype van ‘het bevallige doek’ en brengen kunstenaars samen die het medium gebruiken om wereldse complexiteiten bloot te leggen.’ Een dergelijke benadering van de hedendaagse tapijtkunst en haar uiteenlopende artistieke praktijken is op dit moment nergens anders in de Benelux te zien.

Een van de eyecatchers is met zekerheid Contradanza van Fátima Rodrigo Gonzales (zie foto). Met dit zes meter lange, vlammende patchwork plaatst Gonzales kritische kanttekeningen bij de westerse blik op Peruviaanse traditionele inheemse kledij. Aan de hand van uitsnedes van decoratieve en folkloristische elementen bouwt ze een microkosmos op die de kijker confronteert met het hardnekkig exotisme dat onze kijkgewoontes kleurt. Ook het werk van Isa do Rosário is ontwrichtend op een productieve manier. Ze gebruikt haar typische, visuele taal om uitdrukking te geven aan de gruwelen van slavernij en slavenhandel waar haar voorouders mee te maken kregen.

In het lijstje van lokaal ingebedde tapijtkunstenaars staat naast site-specific werk van Margo Veeckman (te zien in de kloostertuin), ook de Pakistaanse Saiqa Ejaz, die recent een kunstopleiding genoot in Antwerpen. Met veel aandacht voor authentieke technieken staat Ejaz in voor een revival van de traditionele viltachtige Namda Rugs. Tijdens de zomermaanden werkte Ejaz in samenwerking met de organisatie Doek vzw een Namda-creatie uit op maat van de kunsthal. Hussein Shikha’s artistiek onderzoek focust dan weer op Zuid-Irakese tapijttechnieken en -symbolieken die sinds het Britse Mandaat in Irak steeds minder courant werden. Shikha maakte voor deze tentoonstelling voor het eerst ook een eigen geweven tapijt, in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg. Verder is het uitkijken naar werk van Golnesa R.Pishkhani. Zij heeft bijzondere aandacht voor maakprocessen en de verschillende vormen van (vrouwelijke) arbeid die het knopen van een tapijt vergen. Kunsthal Extra City vind je in de Provinciestraat 112 en is open op donderdag en vrijdag van 13 tot 19 uur en zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur. Info hier    (EM / Foto  Mark McNulty)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten