• 15/04/2024

Unieke expo’s rond kwetsbare kinderen, Zorgbedrijf houdt feestweekend in Deurne

ANTWERPEN – Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), het Maagdenhuis (stad Antwerpen) en Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) slaan de handen in elkaar voor de expo ‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal’. Ontdek van zondag 10 september tot zondag 7 januari 2024 op de drie locaties de weinig bekende Antwerpse geschiedenis van de opvang van wezen, vondelingen en andere kwetsbare kinderen.

Wie waren de ‘Kinderen van de zorg’? Het ITG, het Maagdenhuis en UAntwerpen geven bezoekers een unieke kijk in het leven in het voormalige Vondelingenhuis (ITG), het Maagdenhuis en het Knechtjeshuis (UAntwerpen), en belichten hun hedendaagse invulling. De drie locaties worden verbonden door een thematische stadswandeling, waarbij de infoborden langs de route meer vertellen over de ‘Kinderen van de zorg’.

Waar nu het monumentale art-decogebouw van het ITG aan de Nationalestraat 155 staat, lag ooit het Vondelingenhuis. Tot op het einde van de negentiende eeuw lieten moeders hier hun pasgeborenen achter in een vondelingenschuif. Wat we vandaag weten over de eerste 1 000 dagen in een kinderleven staat in sterk contrast met het leven van de vondelingen. Bij het ITG komen bezoekers meer te weten over de impact van wetenschappelijk onderzoek op de gezondheid van kinderen en moeders wereldwijd en de geschiedenis van het gebouw.

Achter de indrukwekkende gevel van de UAntwerpen aan de Paardenmarkt 94, ligt het Knechtjeshuis, met zijn mooie binnentuin en prachtig gerenoveerde nijverheidsschool. Bezoekers ontdekken de geschiedenis, produktvervaardiging en ambachten, en komen te weten wat de studenten en onderzoekers van de opleiding productontwikkeling doen. Het Maagdenhuis toont hoe het leven was in het oude meisjesweeshuis. Via verhalen, muziek en animatie komt het bekendste weesmeisje van Antwerpen, Houten Clara, tot leven. In het Maagdenhuis (Lange Gasthuisstraat 33) kan je naar de tentoonstelling gaan kijken alle dagen, behalve maandag van 10 tot 17 uur. In het Knechtjeshuis op weekdagen van 10 tot 17 uur (gesloten in de kerstvakantie) en in het Vondelingenhuis alle weekdagen van en elke eerste zondag van de maand van 10 tot 17 uur (gesloten tijdens de eerste week van de kerstvakantie).

Het nieuwe woonzorgcentrum Eksterlaer (Vuurwerkstraat 80 Deurne) opent eind deze week plechtig de deuren en het is dubbel feest want dienstencentrum Silsburg bestaat tien jaar. Daarom vieren bewoners en buurtbewoners een hele week feest van donderdag 31 augustus tot donderdag 7 september. Heel wat muzikale, creatieve en lekkere activiteiten brengen iedereen samen in deze gezellige wijk van Deurne-Zuid.

Voor muziekliefhebbers zullen de 20 in 70 party met de Zorgbedrijf coverband en dj Gust De Coster, het optreden van Margriet en Celien Hermans en de dansnamiddag met Radio Minerva hoogtepunten zijn. Wie houdt van lekker eten en drinken kan naar de wijndegustatie, de barbecue, de feestmenumiddag, het Chinese buffet en de afternoon tea. Ook een luxebingo of een crea buurtbabbel met kinderen behoort tot de vele opties.

Op vrijdag 1 september is het verjaardagsfeest van dienstencentrum Silsburg (Herentalsebaan 597 Deurne). Om 16 uur geeft een officieel moment met afgevaardigden van Zorgbedrijf Antwerpen en het district het startschot. Daarna volgt een receptie met taart en een barbecue. ‘s Avonds gooit iedereen de beentjes los met een 20 in 70 party met de Zorgbedrijf coverband en dj Gust De Coster.

Op zondag 3 september opent het nieuwe woonzorgcentrum Eksterlaer officieel de deuren. Na de feestmaaltijd ‘s middags trekken om 13 uur de drumband en majoretten De Doorzetters van Silsburg naar Eksterlaer. Om 14 uur is er een officieel moment met voorzitter Els van Doesburg, afgevaardigden van Zorgbedrijf Antwerpen en het district. Daarna treden Margriet en Celien Hermans op. Alle info over het feestweekend vind je hier  . (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten