Uniek naslagwerk over transformatie van de Turnhoutsebaan in Borgerhout
BORGERHOUT – Gisteravond werd in brasserie Reuzenhof in Borgerhout de stadskroniek ‘Boho 2140: 40 jaar ondernemen op de Turnhoutsebaan’ gelanceerd. Daarin vertellen een 30-tal handelaars wat hen naar de baan trok of waarom ze er weggingen.
Joost Sierens (zie foto) is 40 jaar zaakvoerder van de Carrefour op de Turnhoutsebaan en negen jaar voorzitter van Boho2140, de winkeliersvereniging van zijn straat. De Turnhoutsebaan heeft vaak een slechte naam – denk maar aan de rellen tijdens het aan de gang zijnde WK voetbal – maar wie er vandaag woont of een zaak uitbaat, ziet vooral veel pluspunten.
Sierens, co-auteur van het boek: ‘Ik was al een tijdje bezig met het idee om een boek over de Turnhoutsebaan te schrijven. Er effectief aan beginnen is nog wat anders. Ik heb uiteindelijk contact opgenomen met Marc Spruyt, mede-auteur en schrijver van Reisgids Borgerhout, en toen is alles in een stroomversnelling gekomen. We moesten een uitgever zoeken. Het project van Erfgoedlab Antwerpen kwam tevoorschijn en Marc en ik besloten om een afspraak met hen te maken. Op vrijdag zaten we samen en op maandag kregen we al een positief antwoord.’ Erfgoedlab Antwerpen ondersteunt Stadskronieken. Dat zijn erfgoedverhalen over Antwerpen en zijn districten. Het boek is dus verschenen als stadskroniek.
Sierens: ‘Op dat moment had ik welgeteld één persoon geïnterviewd. We deden een oproep op facebook en vonden tien enthousiastelingen die mee wilden werken. We stelden een taakverdeling op en begonnen aan de interviews. Zo kon het snel gaan. Het boek telt 136 bladzijden in woord en beeld. Wie het boek leest, kan de evolutie van de baan mee beleven. Langzaam kwamen er meer allochtone bewoners of bewoners met een allochtone roots bij. Het boek geeft een juiste weergave van de diversiteit die hier nu is.’
In het boek komen veel allochtonen aan het woord. Daarom was het opmerkelijk dat op de boekvoorstelling, bijna uitsluitende ‘witte’ handelaars van de Turnhoutsebaan aanwezig waren. Sierens: ‘We krijgen die mensen niet altijd buiten. Ze willen wel meedoen maar effectief naar deze opening te komen is een probleem. Er zijn natuurlijk mensen wiens zaak ’s avonds open is. De meeste zaken van allochtonen hebben andere openingsuren dan de onze. Maar ze wilden wel meewerken aan het boek. De eerste keer dat we hen bezochten waren ze wat terughoudend maar eens we het opzet konden uitleggen, vonden ze het een goed initiatief en werd ik vaak door hen aangesproken met de vraag hoe ver ik stond met mijn boek. We hebben 1 000 boeken exemplaren besteld en de stad zal 200 boeken te koop aanbieden in de stadswinkel in het Steen en in verschillende bibliotheken. Het mooie van het boek is dat heel de opbrengt gaat naar armoedebestrijdingsinitiatieven in Borgerhout.’
Joost zoekt nog mensen om de Handelsvereniging te versterken. ‘Momenteel zijn we maar met drie personen om BOHO 2140 te trekken. Het organiseren van Borgerrio alleen al vraagt een enorme inspanning. Je hebt de reuzenstoet, de braderij,… We doen dat nu al twee jaar op rij met zijn drieën maar het zou leuk zijn dat we er een paar mensen bijhebben want het verderzetten van de handelaarsvereniging is heel belangrijk.’ Het boek kost tien euro en is dit weekend te koop op de wintermarkt op de Turnhoutsebaan en nadien in verschillende handelszaken.
Edwin MARIËN