• 22/06/2024

Uniek in Europa: Antwerpse ziekenhuizennetwerken erkend als excellentiecentrum tumoren

ANTWERPEN –  Zeven ziekenhuizen uit de provincie Antwerpen en VITAZ uit het Waasland  zijn samen opnieuw erkend als excellentiecentrum voor de diagnose en behandeling van neuro-endocriene tumoren. Dat zijn complexe tumoren die meestal ontstaan in maag, darm of alvleesklier.

Daarnaast was er nog een bijkomende erkenning voor de behandeling van neuro-endocriene tumoren in de longen. Het gaat om GZA Ziekenhuizen (Sint-Augustinus Wilrijk en Sint-Vincentius Antwerpen), AZ Klina (Brasschaat) , AZ Monica (Deurne / Antwerpen) , AZ Rivierenland (Rumst), UZA (Edegem),  AZ Voorkempen (Malle)  en Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (Jan Palfijn Merksem en Middelheim en Stuivenberg Antwerpen).

Neuro-endocriene tumoren zijn complex en zeldzaam: elk jaar krijgen zo’n 1 000 mensen in België te horen dat ze aan deze vorm van kanker lijden. Deze kwaadaardige tumoren ontstaan uit neuro-endocriene cellen. Het vaakst komen ze voor in de maag, darm of alvleesklier. Neuro-endocriene tumoren groeien traag en geven vaak laattijdig klachten, waardoor de diagnose dikwijls pas in een laat stadium wordt gesteld. Hierdoor is genezing soms niet meer mogelijk, maar kan men wel de groei van de tumor afremmen en symptomen behandelen

Het is uniek in Europa dat de ziekenhuizen als netwerk erkend zijn als excellentiecentrum, en niet individueel. Dr. Willem Lybaert, oncoloog in AZ Nikolaas, AZ Lokeren en UZA: ‘Patiënten met een zeldzame of complexe kanker hebben betere kansen in een gespecialiseerd ziekenhuisnetwerk. Door de samenwerking hebben de zorgverleners veel meer expertise dan wanneer ze geen netwerk zouden vormen. Daarom hebben we de voorbije jaren veel geïnvesteerd in NETwerk. Gespecialiseerde centra kunnen vaak meer vernieuwende behandelingen aanbieden en hier heeft de patiënt meer kans om aan een klinische studie te kunnen deelnemen.’

Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn erg zeldzaam en complex. Patiënten met zo’n tumor hebben nood aan een gespecialiseerde behandeling en zorg. Voor het stellen van de juiste diagnose zijn ook artsen met specifieke expertise nodig.  De acht partners delen sinds 2016  samen met de Universiteit Antwerpen al hun kennis. Samen zijn de ziekenhuizen goed voor 1 500 patiënten per jaar met neuro-endocriene tumoren, en 40 gespecialiseerde zorgverleners.

In december 2022 voerde ENETS (The European Neuroendocrine Tumor Society) een uitgebreide audit uit bij vier van de acht ziekenhuizen. Zowel de NET-specialisten als de NET-verpleegkundigen van ZNA, UZA, ​ VITAZ en AZ Klina moesten aantonen dat ze patiënten met neuro-endocriene tumoren van het spijsverteringsstelsel met de nodige kennis en bekwaamheid behandelen. ​ Daarnaast onderzochten de auditeurs of het NETwerk voldoende expertise heeft om ook tumoren in de longen te behandelen. Na dit grondige onderzoek concludeerden de auditeurs dat de samenwerking kwaliteitsvol verloopt. Ze erkenden het NETwerk opnieuw voor de maximumperiode van vijf jaar als excellentiecentrum voor neuro-endocriene tumoren van zowel het spijsverteringsstelsel als van de longen.

Prof. dr. Marc Peeters, CEO van UZA en coördinator van NETwerk: ‘Deze vernieuwde erkenning bevestigt de meerwaarde van samenwerken rond deze zeldzame tumoren en heeft een positieve impact op het ziekteverloop van onze patiënten. Het stimuleert onze zorgverleners om innovatief te blijven werken.’ (EM / Foto ZNA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten