• 21/06/2024

Ulla Gilot loodst mama Linda Le Bon naar twaalfde plaats op reuzenslalom

BRASSCHAAT – Vanochtend stond in Beijing de reuzenslalom bij de vrouwen op het programma.

Linda Le Bon, geboren in Wilrijk en nadien verhuisd naar Brassschaat en nog later naar Oostenrijk, en gids Ulla Gilot, eindigden op een twaalfde plek op 26’09” van de winnares. Er waren vijftien deelneemsters.

De Oostenrijkse Veronika Aigner pakte het goud, voor de Chinese Danqing Zhu en Barbara Aigner, zus van de Paralympische laureate.

De frissere temperaturen waren welgekomen in Beijing, ook al werden ze vergezeld door een lichte mist.

De reuzenslalom, de eerste van de technische proeven, ligt Linda Le Bon minder dan de snelheidsproeven. Dat bleek uit de voorzichtige aanpak van het duo in het eerste gedeelte van de wedstrijd.

Le Bon, met startnummer vijftien, was getuige van een stevige val van de Italiaanse Mazzel, waardoor de wedstrijd even stillag. Het Belgische duo eindigde na run één op de twaalfde plek.

Le Bon: ‘De sneeuw remde meer af dan ik dacht, wat op zich goed is voor mij, ook al waren de verschillen aan de meet wel duidelijk. Ik maakte ook een fout in een 90 graden bocht, waardoor ik even moest vechten om in de wedstrijd te blijven.’

Run twee, die begin van de namiddag van start ging, legde een iets uitdagender parcours voor, maar dat leidde niet tot een betere eindklassering voor Le Bon en Gilot. Le Bon: ‘Ik had graag de Koreaanse nog kunnen pakken, maar uiteindelijk kwamen we niet dichterbij in run twee. Geen mirakel dus, we staan op onze plaats in deze formatie en in deze discipline, die me minder ligt.’

Opvallend: Veronika Aigner, winnares in de categorie voor slechtziende atleten, liet de snelste tijd optekenen van alle categoriën, inclusief de staande en zittende atleten.

Morgen zaterdag komen moeder en dochter nog een laatste keer in actie op de Spelen. Dan staat de slalom op het programma.

Tijdens de wedstrijden gaat alle aandacht uit naar de atleten maar ook de voorskiër is belangrijk. Le Bon: ‘Zij bepaalt het tempo en moet dus harder skiën dan ook.’

Die voorskiër is dus Ulla Gilot, de dochter van Linda.  Het was voor haar dat haar moeder indertijd naar Oostenrijk verhuisde.

Ze werd bij de jeugd Belgisch kampioene in de reuzenslalom en slalom. Vandaag is ze topsportskister in het freeride skiën, en dat onder de Oostenrijkse vlag. Maar uiteraard komt ze in Beijing uit voor België.

Edwin MARIËN

Foto Grégory PICOUT

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten