• 18/07/2024

Uitzonderlijke avondopeningen van Sint-Romboutstoren, digitale bomenkaart

MECHELEN – Elke reden is goed om de Mechelse Sint-Romboutstoren in de kijker te zetten, maar nu bezoeken weer gemakkelijker kan, worden extra mogelijkheden gecreëerd om de toren en het zicht op de stad op een andere manier te ontdekken. In augustus staan er uitzonderlijke avondopeningen op het programma, voorzien van leuke randanimatie door Aksident.

Voor deze torennocturnes werkt Visit Mechelen samen met Mechelen Feest, dat onder meer het themajaar Onze Toren en De Zomer is van Mechelen organiseert. Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest: ‘We hebben de Sint-Romboutstoren uitgebreid gevierd tijdens het themajaar Onze Toren en daar doen we deze zomer nog een schepje bovenop. Daarom organiseren we deze unieke nocturnes graag mee, en laten we ook de jonge generatie kennismaken met Onze Toren. Tijdens deze vakantie kunnen de jongeren van J@M immers deelnemen aan een beiaardkamp, om zo alle geheimen van de beiaard en de toren te ontdekken.’

Björn Siffer (Groen), schepen van toerisme: ‘De avondnocturnes zijn niet enkel een extra manier om de toren in de kijker te zetten, ze hebben ook een symbolische waarde. Onze toren heeft hard geleden onder corona. De bezoekersaantallen zijn fel gedaald. Maar laat de heropstanding van Mechelen als toeristische bestemming gerust beginnen bij onze trots, onze rots in de branding: de fiere Sint-Romboutstoren.’ Ook later deze zomer plant Mechelen Feest nog verschillende torenactiviteiten. Calvo: ‘Tijdens Maanrock in het park plannen we bijvoorbeeld extra speciale nocturnes, en ook tijdens Autovrije zondag op 19 september staan er nog een aantal verrassingen op het programma.’ Tickets voor de avondopeningen kan je op voorhand online aankopen. Voor meer info over de data, openingsuren en toegangstickets, kan je terecht op www.dezomerisvanmechelen.be. De avondopeningen gaan telkens door op vrijdag en zaterdag (6 en 7 augustus, 13 en 14 augustus en 20 en 21 augustus), de extra opening is telkens van 18 tot 22 uur (laatste ticket om 22 uur, bezoek tot 23 uur). Tickets kosten acht euro. Mechelaars ouder dan 27 jaar betalen vier euro. Wie jonger is betaalt anderhalve euro.

Om de Mechelaar meer inzicht en meer betrokkenheid te geven bij het bomenbestand van de stad, staat vanaf nu de digitale ‘Bomenkaart’ online (www.mechelen.be/bomenkaart). Deze kaart geeft de bomen die er al staan weer, maar nodigt de Mechelaar ook actief uit om nieuwe suggesties te doen. Patrick Princen (Groen), schepen van natuur- en groenontwikkeling:  ‘Het hoofddoel van de kaart is simpel: ken je een locatie bij jou in de buurt waar nog plaats is voor één of enkele bomen, dan duid je die locatie aan op de kaart en geeft eventueel een suggestie van de soort die er zou passen. We zullen alle suggesties bekijken om zo in elk plantseizoen een hele reeks bomen te kunnen planten. Daarnaast willen we ook een beroep doen op de kennis van de Mechelaar om onze eigen databank aan te vullen: van bomen die aangeduid zijn met een rood symbool zitten nog niet alle details in de databank. Wie dit wil kan ons helpen door de bomensoort door te geven of een foto van de boom in kwestie door te sturen.’ Het is niet de bedoeling dat de ‘Bomenkaart’ een klachten- en meldingenplatform wordt. Dat kan wel via het meldingenformulier van de stad (www.mechelen.be/melding). (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten