• 19/05/2024

Uitzonderlijk hoge concentraties lood in fijn stof bij Umicore-site in Hoboken

HOBOKEN – De site van Umicore in Hoboken stelde in maart een verhoogd gemiddelde vast van lood in fijn stof aan een van haar meetposten in de wijk Moretusburg. Op 1 en 5 maart werden uitzonderlijk hoge concentraties lood in fijn stof gemeten. Umicore bracht de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op de hoogte van haar meetresultaten, die de VMM daarna bevestigde op basis van gegevens van hun eigen meetlocaties op de hoek van de Curiestraat met de Standbeeldstraat in de wijk Moretusburg in Hoboken.

Op 1 maart werd 9422 ng/m³ lood in fijn stof gemeten, de hoogste waarde sinds de start van de metingen in 2002. Op 5 maart mat de VMM nog 2223 ng/m³, een waarde 3 keer boven de maximale dagwaarde van 2023 (618 ng/m³).

Het glijdend jaargemiddelde van lood in fijn zwevend stof blijft wel onder de grenswaarde van 500 ng/m³. Op de overige twee meetlocaties van Umicore in de wijk werden normale maandgemiddelden vastgesteld voor lood in fijn stof. Ook de resultaten voor lood in grof uitvallend stof toonden geen verhoging aan voor maart.

Het Departement Zorg verwacht geen acute gezondheidseffecten als gevolg van deze hoge dagpiekwaarden. Dagdagelijkse blootstelling aan lood kan op lange termijn wel effecten met zich meebrengen en moet dus zo laag mogelijk gehouden worden. Daarom blijft het belangrijk om incidentele piekwaarden zoals die op 1 en 5 maart te vermijden.

Het blijft het voor omwonenden belangrijk om rekening te blijven houden met de tips om het contact met zware metalen te beperken. De preventiewerker in de wijk kan hen hierbij helpen.

Informatie over de acties die de site van Umicore in Hoboken neemt rond milieu en gezondheid vind je hier.

Bewoners uit de wijken dichtbij Umicore kunnen terecht bij preventiewerker Liesbet De Groot via tel. 0489 95 10 54 of via liesbet.degroot@logoantwerpen.be.

Foto Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten