• 14/06/2024

Uitstapje met de elektrische fiets? Op deze 93 plekken in onze provincie kan je hem opladen

ANTWERPEN – De elektrische fiets is aan een steile opmars bezig. Volgens recente cijfers van mobiliteitsfederatie Traxio is in België vandaag bijna één op de twee (47,2 procent) verkochte fietsen een e-bike. Ook bij fietsenbouwer Cortina zien ze de vraag naar elektrische modellen jaar na  jaar sterk toenemen. Waar in 2018 nog minder dan één verkochte fiets op vijf (zeventien procent) elektrisch was, zijn dat er vandaag al bijna zes op de tien (57 procent).

Bovendien maakte Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Mobiliteit, recent de nieuwe ‘Fietsambitie’ bekend. Zo zouden de Vlamingen tegen 2040 meer dan 30 procent van hun verplaatsingen met de fiets moeten afleggen, terwijl dat in 2020 nog slechts veertien procent was. Om dat mogelijk te maken wordt het budget opgetrokken naar 300 miljoen euro per jaar, onder meer voor investeringen in nieuwe infrastructuur.

De opmars van de (elektrische) fiets kan alleen maar worden toegejuicht. Het is namelijk niet alleen goed voor het milieu, het geeft mensen ook meer vrijheid om zich te verplaatsen. Jammer genoeg volgt de publieke laadinfrastructuur die groeiende trend niet. In de provincie Antwerpen, bijvoorbeeld, zijn er slechts 93 publieke oplaadpunten voor de hele bevolking. Dit blijkt uit gegevens van organisatie oplaadpunten.org. Voor de hele Antwerpse bevolking komt dit neer op één publiek oplaadpunt per 20 400 inwoners. Wetende dat een elektrische fiets gemiddeld vier uren oplaadt, betekent dit dat de Antwerpenaar hypothetisch bijna negen jaar moet wachten voor één laadbeurt aan een publieke laadpaal.

Daarom roept Cortina vandaag op voor een beter netwerk van publieke oplaadpunten in België en Antwerpen. Marketeer Sarah Van Haute: ‘Steeds meer mensen raken overtuigd van de voordelen van de (elektrische) fiets, en dat is mede te danken aan de vele inspanningen van bovenaf. Helaas kunnen de fietsers nog te weinig terecht bij publieke laadpunten. Nochtans is dat een must voor de mobiliteit van morgen. Daarom willen we van Wereldfietsdag gebruikmaken om een oproep te doen naar de publieke administraties om publieke oplaadpunten niet te vergeten in hun mooie toekomstplannen voor de fiets.’

Waar vind je de oplaadpunten? Bekijken we eerst even de – qua bevolking – tien grootste steden en gemeenten uit onze provincie.

*ANTWERPEN (15) : B-parking, Bist Wilrijk, Ikea Wilrijk, Infrax Hoboken, Italiëlei, Maes Optics Merksem, P & R Frederik Van Eedenplein , P & R Olympiade, Parking Justitiepaleis, Parking Nationale Bank, Prins Albertlei, Taverne De Haas Deurne, Turnhoutsebaan Borgerhout, Uitbreidingstraat Berchem, Victor Roosensplein Merksem

*MECHELEN (3): Brico Mechelen-Noord, Parking Grote Markt, Taverne-Hotel Muske Pitter

*TURNHOUT (3), Brasserie Klaverhof, Café Tyl, Fietspunt Turnhout

*HEIST-OP-DEN-BERG (3): ’t Hoekske, Hof Van Riemen, Kaffee Den Afgrond

*GEEL (1): Voka Kempen

*BRASSCHAAT (1): Motel Dennenhof

*MOL ( 2): Sportcentrum Den Uyt, Zilvermeerhaven Port Aventura.

*LIER (7): ’t Oud Lier, De Mol (zie foto), In t Kruisken, Marnixhoeve, Refuge, Zimmermuseum, Zuster Agnes

*SCHOTEN (1): Taverne Den Horst

*BRECHT (2): Camping De Groene Linden, Vakantiewoningen Loeyakkershof.

De andere 55 oplaadpunten vind je op https://oplaadpunten.org/provincie/antwerpen/. (EM / Foto Blue Bike)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten