• 23/05/2024

Uitgebreid wandelnetwerk Kempense Kolonies loodst je langs zes gemeenten

WORTEL – Weelderig groen. Fascinerende verhalen. Een officieel stiltegebied en Unesco werelderfgoedsite. Plus talloze sfeervolle plekjes en paadjes…

Het vernieuwde wandelnetwerk Kempense Kolonies in het grensgebied met Nederland serveert onvervalst wandelplezier.

De update door Toerisme Provincie Antwerpen vertaalt zich in extra routes, natuur, beleving en comfort.

Een oase van rust en verhalen, dat grensgebied met Nederland. Wandelnetwerk Kempense Kolonies verbindt alle blikvangers. Zoals de fotogenieke valleien van de riviertjes Mark en Merkske. De verlaten kleiputten langs het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, vandaag fraaie natuurgebieden. Of de Dodendraad in grensdorp Zondereigen, een wat vergeten episode uit de Eerste Wereldoorlog.

Absolute aanraders? De voormalige landloperskolonies in Wortel en Merksplas. Een unieke mix van sociale geschiedenis, erfgoed en natuur. In Bezoekerscentrum 5-7 in Merkplas-Kolonie krijgen de landlopers – anoniem begraven op het stemmige kerkhof – plots een gezicht. Wortel-Kolonie is trots op zijn dubbele erkenning als stiltegebied en Unesco werelderfgoed. In Bezoekerscentrum De Klapekster sprokkel je boeiende weetjes over de natuur in de Kolonies.

Toerisme Provincie Antwerpen realiseerde dertien kilometer nieuwe trajecten, waaronder routes in Wortel-Kolonie en een verbinding tussen Beerse en het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Met onder meer Den Rooy (Meerle) en Abtsheide-De Pomp-Poelberg (Beerse) kwam er heel wat natuur bij.

De gloednieuwe wandelkaart biedt een overzicht van alle routes en knooppunten. Op de kaart ook vier suggestielussen voor evenveel types wandelaar: Stoer stappen in Zondereigen (11,7 kilometer, Drempelvrij in Merksplas-Kolonie (vijf kilometer), Wortel-Kolonie (8,8 kilometer) en Met de kinderen naar Blakheide Beerse (2,8 kilometer).

Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor toerisme: ‘Bij de update van een wandelnetwerk draait het niet alleen om uitbreiding. Bovenal primeert het stapplezier. In overleg met de betrokken gemeenten en natuurverenigingen optimaliseren we de trajecten. Concreet betekent dat: de integratie van meer onverharde paden en landweggetjes en de ontsluiting van extra natuurgebieden. Samen met de vele opmerkelijke verhalen maakt dat van wandelnetwerk Kempense Kolonies een onbetwiste topper.’

Wandelnetwerk Kempense Kolonies omvat 428 kilometer routes langs knooppunten in Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel en Turnhout.De bewegwijzering gebeurt met rechthoekige rood-witte borden met nummers.De kaart van het wandelnetwerk Kempense Kolonies kost acht euro. Je koopt ze bij de toeristische diensten van bovenvermelde gemeenten en bij Standaard Boekhandel. Meer info: https://www.kempen.be/(EM / Foto Mie De Backer)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten